Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zázračná diéta ochráni aj pred strašnými ochoreniami: Jedzte TOTO a myseľ sa vám poďakuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Môžu nás stravovacie modely, ktoré pomáhajú k uchovávaniu kognitívnych funkcií aj vo vysokom veku, ochrániť aj pred Alzheimerovou chorobou? Na základe dlhodobého sledovania takmer tisícky osôb dospeli vedci k poznaniu, že stredomorská strava, čučoriedky a zelenina so zelenými listami skutočne pamäť chráni, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Zabudnutý poklad: Toto sú dokonalé potraviny pre diétu, už viac nepriberiete naspäť

Vedci z Rush University Medical Center v Chicagu vyhodnocovali výsledky toho, do akej miery dodržiavalo 923 dospelých osôb stravovanie podľa troch modelov považovaných za prospešné mozgu. Okrem stredomorskej stravy to bola diéta nazývaná DASH, ktorá vznikla v Spojených štátoch ako dietetický prístup na zníženie vysokého tlaku, a hybridná diéta MIND, ktorú vypracovali vedci z Rush University a ktorá je kombináciou stredomorskej stravy a diéty DASH a je určená na zmiernenie hypertenzie a oddialenie neurodegeneratívnych ochorení.

Na vyhodnotenie toho, ako sledované osoby, dodržiavali tieto modely, bolo využité bodové hodnotenie frekvencie konzumácie potravín, ktoré sú pre tieto diéty charakteristické. Pri prvých dvoch záviselo hodnotenie predovšetkým na prítomnosti rastlinných potravín a na obmedzenej konzumácii potravín živočíšneho pôvodu, ako je denná konzumácia odtučnených mliečnych výrobkov pri diéte DASH. Pri diéte MIND prispievali k hodnoteniu zložky spoločné s prvými dvoma modelmi a prítomnosť potravín, o ktorých sa súdi, že chránia neuróny: čučoriedky a zelenina so zelenými listami, či obmedzenie vyprážaných pokrmov, jedál z fast foodu a syrov na menej ako raz týždenne.

Zázračná diéta ochráni aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vedci sledovali všetky osoby počas piatich rokov. Dospeli k záveru, že všetky tri diéty obmedzujú riziko ochorenia Alzheimerovou chorobou. Pri diéte DASH to bolo o 30 percent, pri stredomorskej o 54 percent a pri diéte MIND o 53 percent. Diéta MIND mala navyše tú výhodu, že znižovala nebezpečenstvo ochorenia Alzheimerovou chorobou o 35 percent, aj keď nebola úplne dodržiavaná.

"Výsledky diéty MIND sú významné: demenciou a jej najrozšírenejšou formou, Alzheimerovou chorobou, trpí vo svete okolo 47 miliónov ľudí," konštatuje Rosanna Squittiová z kliniky Fatebenefratelli v Ríme. "Pripomeňme však, že podobné štúdie môžu privádzať na myšlienku, že určitá diéta môže ochrániť pred niektorou chorobou. Aby sme to však dokázali, je nevyhnutné vyskúšať túto diétu na určitom počte pokusných osôb po určitý čas, aby sa dalo zistiť, či u týchto osôb došlo k poklesu ochorení," pripomína.

Viac o téme: PotravinyDiétaZdravá strava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu