Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Letuška odhalila päť vecí, ktoré nikdy nerobte v lietadle: Vytáčajú nás, odpustite si ich!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Nič nedokáže pokaziť náladu tak, ako neukáznení cestujúci v lietadle, ktorí neberú ohľad na nič a nikoho. Narušenie vášho osobného priestoru alebo hrubosť v inej podobe, existuje tisíc vecí, ktoré vás vo výške desať kilometrov nad zemou dokážu poriadne vytočiť. Svoje o tom vie aj palubný personál.

Už samotné lietanie je pre niektorých ľudí veľmi stresujúcim zážitkom. Ešte nepríjemnejším ho môžu spraviť cestujúci, ktorí sa nevedia vpratať do kože a myslia si, že im patrí celé lietadlo. V horšom prípade sa utrpenie začne ešte predtým, než nastúpite na palubu - v odletovej hale. Letuška Nuralia Mazlanová spísala zoznam piatich zlatých pravidiel a kardinálnych hriechov, ktoré by ste počas letu mali dodržiavať, resp. sa ich vyvarovať. 

Nástup do lietadla

Či už si potrebujete vybrať z batožiny vankúš, knihu, tienidlo na oči alebo laptop, urobte tak až po tom, ako sa každý usadí na svojom mieste a nie vtedy, keď sa za vami tvorí dlhý rad pasažierov, ktorým blokujete cestu. Na blokovaní už i tak veľmi úzkej uličky naozaj nie je nič "cool". Najlepšie spravíte, keď si veci, ktoré chcete mať pri sebe, vyberiete z tašky ešte predtým, než nastúpite na palubu. 

Letuška odhalila päť vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Buďte slušní

K členom posádky sa správajte slušne. Ak máte nejaký problém, spýtajte sa ich v pokoji, bez arogantného tónu. Nastupovanie do lietadla je moment, kedy robí veľa ľudí veľa vecí naraz, takže niekedy môže nastať zmätok. Treba byť trpezlivý a zbytočne nevyostrovať atmosféru. "Nemáme na starosti len pasažierov, ale v rovnakej chvíli komunikujeme aj s pozemným personálom, pilotmi a zabezpečujeme catering. Netreba zabúdať, že dokým nie sú zatvorené dvere, vždy môžeme privolať ochranku, aby neukáznených cestujúcich vyviedla von," vysvetľuje Mazlanová. 

Letuška odhalila päť vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Neblokujte uličku

Letušky sú mimoriadne alergické na to, keď niekto blokuje uličku. Tá musí zostať priechodná pre každý prípad. "Nevystierajte si nohy do uličky ani ju nezapratávajte batožinou, pretože sa niekto môže potknúť a zraniť. Už som to niekoľkokrát zažila," hovorí Nuralia. 

Letušky sa zdôverili so svojimi zážitkami z práce: Čo všetko si dovolia ľudia v lietadle

Nemorálnosti sa netolerujú

Letuška upozornila aj na to, aby sa pasažieri zdržali akýchkoľvek nemorálnych prejavov. Lietadlo nie je vaša spálňa ani žiadna krčma. Váš prílišný sexuálny apetít alebo opilecké nálady otravujú ostatných cestujúcich, ktorí nie sú na to vôbec zvedaví. Preto rátajte s tým, že keď to nebudete rešpektovať, po pristátí na vás vonku budú čakať uniformovaní príslušníci. 

Letuška odhalila päť vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Pristátie

"Pane, viem, že sa ponáhľate, ale nad hlavou vám stále svieti signalizácia, že pás si ešte nesmiete odopnúť. Tak prečo vstávate a nerešpektujete to?," zamýšľa sa nahlas. Môže sa totiž stať, že pilot začne počas rolovania odrazu prudko brzdiť a vy, keď nebudete pripútaní, skončíte hlavou v sedadle pred vami. Nuralia preto vyzýva cestujúcich, aby naozaj rešpektovali nepísané pravidlá a neboli sebeckí.

Viac o téme: LietadloLetuškaLet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu