Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý agent CIA prehovoril o svojej práci: Frajerky si mysleli, že som mafián a podvádzam ich

Doug Laux
Doug Laux (Zdroj: Youtube/Book of the Month)

LONDÝN - Aké je to byť špiónom CIA? Je to taká práca, ako nám ju prezentujú americké filmy? Viac o nej prezradil bývalý pracovník Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorý odpovedal na otázky užívateľov jednej sociálnej siete.

Spravodajské agentúry sa v poslednom čase v centre pozornosti ocitajú pomerne často a to nielen vďaka informátorovi Edwardovi Snowdenovi, ktorý oboznámil verejnosť so sledovacími aktivitami americkej NSA, ale aj kvôli teroristickým útokom a hrozbám objavujúcim sa v Európe i iných častiach sveta. V čom presne ale spočíva práca špióna. Túto tému sa snažil zodpovedať prostredníctvom otázok užívateľov Redditu bývalý dôstojník CIA Doug Laux, ktorý svojho času prenikol v utajení do Talibanu aj al-Káidy. O svojej skúsenosti napísal knihu "How a Young CIA Case Officer Penetrated the Taliban and Al-Qaeda (Ako mladý dôstojník CIA prenikol do Talibanu a al-Káidy), ktorá vyšla len nedávno. 

Ako sa dostal do CIA

"Náborový pracovník prišiel do internátu Indiana University, kde mal prejav. Vyzval nás, aby sme sa uchádzali o prácu v agentúre. To som aj urobil a tu začína môj príbeh."

Ako to povedal rodine

"Pre mňa rodina znamená výlučne moju mamu a otca. Nepovedal som im, že pracujem pre CIA. Mysleli si, že som obchodný zástupca, to som tvrdil aj ostatným ľuďom v mojom okolí. Rodičom som povedal pravdu až minulý týždeň. Spadlo tým zo mňa obrovské bremeno, ktoré som na sebe nosil ostatných desať rokov."

Podozrenie

"Tí, ktorí ma poznali najlepšie, tušili, že pred nimi niečo tajím. Tými najbližšími boli moje priateľky. Mysleli si, že buď ich podvádzam, alebo som mafián, alebo predávam drogy. Spomínam si, ako raz priateľka našla moju menovku zo CIA v zásuvke s ponožkami. Už ani neviem, ako som sa vtedy z toho vykecal. Neľutujem, že môj život bola vykonštruovaná lož. Neklamal som o ničom inom, len o mojej práci. Áno, moja práca do veľkej miery ovplyvnil môj sociálny život, ale snažil som sa zostať normálnym tak, ako to len šlo. Nebolo to ľahké a niekedy to poriadne bolelo."

Život špióna CIA

"Práca pre CIA si na mne vyžiadala mentálnu daň. So stresom som sa vyrovnával s pomocou alkoholu a drog. Chcel som na to upozorniť chlapcov, ktorí sa hlásia do agentúry, aby vedeli o tom, akému riziku môžu čeliť."

O hlúpych veciach, ktoré spravil

"Najhlúpejšia vec, ktorú som kedy spravil, bola, keď som prehltol veľké sústo žuvacieho tabaku v snahe vyrovnať sa tým terminátorom, ktorí v agentúre robili. Ozelenel som, vyzvracal sa, vypil kolu, potom prehltol ďalšie sústo, aby som tým chlapom dokázal, že nie som žiadny mäkkýš. Ukázalo sa, že predsa len som. Znovu som zvracal a zdekoval sa domov." 

Viac o téme: CIASpravodajská službaTajný agentAgent CIA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu