Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci vyriešili jednu z najväčších záhad planiny Nazca: Odhalenie prišlo až z vesmíru

Vedci už poznajú funkciu týchto dier Zobraziť galériu (2)
Vedci už poznajú funkciu týchto dier (Zdroj: wikimedia/Ab5602)

LONDÝN/RÍM - Obrazce na peruánskej planine Nazca, ktorá je svetovo preslávená obrovskými líniami a obrazmi rastlín a zvierat, sú plne viditeľné len z veľkej výšky, čo prispelo k vzniku teórií o spojení ich autorov s mimozemskou civilizáciou. Ich vek sa odhaduje na 2500 rokov, no nie sú jedinou záhadou domorodej civilizácie, ktorá túto oblasť, približne 400 km južne Limy, obývala. Vedci teraz pomocou satelitných snímok zistili, na čo slúžili špirálovité diery vykopané v zemi.

NASA zverejnila FOTO veľkej kazašskej záhady: Gigantické geoglyfy sú staré tisíce rokov

Keďže ide o jednu z najsuchších oblastí, vedci už dlho uvažovali, ako tu mohli ľudia v minulosti prežiť. Výskumníci pod vedením talianskeho Inštitútu metodík na analýzu životného prostredia, sa domnievajú, že práve diery, známe ako puquios, dokážu dať odpoveď na túto otázku. Podľa nich satelitné snímky z veľkej výšky ukázali, že boli súčasťou starovekého vodovodnému systému.

Vedci vyriešili jednu z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia/Ab5602)

Vedúca tímu Rosa Lasaponaraová sa pre BBC News vyjadrila, že otvory boli súčasťou "sofistikovaného hydraulického systému konštruovaného pre získanie vody z podzemných kolektorov". Cirkuláciu vodu v podzemných kanáloch navyše podporoval vietor, ktorý do systému prúdil práve cez puquios.

Skonštruovanie takýchto otvorov si vyžadovalo špecializované technológie a ich údržba bola pravdepodobne založená na spoločnom, sociálne organizovanom systéme, podobnom tomu, ktorý fungoval pri tvorbe slávnych obrazcov Nazca, ktoré taktiež v niektorých prípadoch súviseli s prítomnosťou vody.

Vedci vyriešili jednu z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: int)

Tamojšia civilizácia rozkvitala na južnom pobreží Peru najmä medzi rokmi 200 p. n. l. až 600 n. l. Maximálna populácia sa odhaduje na 25-tisíc ľudí. Archeológovia sa už predtým snažili zistiť pôvod týchto záhadných dier, ale nemohli použiť uhlíkovú metódu určenia veku a ani sa opierať o žiadne artefakty. Ako mnoho juhoamerických kultúr, ani táto nepoužívala písmo, čiže neexistovali ani žiadne záznamy.

Zázračná Amazonka odhalila nové nečakané tajomstvo: Obrovský skvost šokoval aj vedcov

Ambiciózny hydraulický projekt na planine Nazca poskytoval vodu po celý rok, nielen pre poľnohospodárstvo a zavlažovanie, ale aj pre domáce potreby. Je výsledkom impozantného úsilia, organizácie a spolupráce. Kvalita stavby bola taká dobrá, že niektoré z puquios fungujú dodnes. Vedieť, ako priviesť vodu do jednej z najsuchších oblastí na Zemi znamenalo, dokázať udržať sa pri živote.

Viac o téme: PeruNazca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu