Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tajomstvo z Biblie odhalené: Historik tvrdí, že vie, kto sa skrýva za diabolským číslom 666

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

VIEDEŇ - Dlhé roky sa laická i odborná verejnosť sporila o to, čo za "šelmu" sa skrýva pod číslom 666 uvedenom v 13. kapitole Zjavenia Jána. Niektorí tvrdili, že ide o rímskeho cisára Nera či Hadriána, ale viedenský historik tvrdí, že konečne prišiel na tú správnu odpoveď. Záhadu vyriešil pomocou špeciálneho programu.

V Biblii sa často používajú čísla nielen na označenie množstva, ale aj na symbolické vyjadrenie istého pojmu alebo hlbšieho zmyslu biblického posolstva. Rovnako to bolo v dávnych dobách aj v prípade hádaniek založených na princípe, že každé písmeno gréckej abecedy korešponduje s určitou číselnou hodnotou, napríklad Alfa - 1, Beta - 2, Gama - 3, Jota - 10, Ro - 20, Sigma - 200, atď. Sčítaným číslic v mene potom dostaneme jeho celkovú hodnotu. Pri vykopávkach v Efeze sa našli rôzne zamilované šifrované nápisy, ktoré hlásali: "Milujem toho, kto má číslo 865."

Tajomstvo z Biblie odhalené:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia)

Na základe tohto princípu postupoval aj viedenský historik Hans Taeuber, ktorý sa pokúsil rozlúštiť známy 18. verš 13. kapitoly z Knihy zjavenia, v ktorom sa píše: "V tomto je múdrosť: Kto má rozum, nech spočíta číslo šelmy; je to číslo človeka a jeho číslo je šesťstošesťdesiatšesť." V súlade s jeho pokynmi vyvinula doktorandka informatiky Diana Altmanová počítačový program, ktorý umožňuje vypočítať numerickú hodnotu všetkých mien, ktoré existovali na území Malej Ázie. Databáza bola vytvorená pomocou lexikónu gréckych mien.

Záhada okolo textov z Biblie odhalená: To, čo sme si o nich doteraz mysleli, nie je pravda

Hans Taeuber na základe výsledkov zistil, že pod číslom 666 by sa mal skrývať rímsky cisár Marcus Ulpius Traianus, čiže Traján, ktorý vládol v rokoch 98 až 117 n.l. Správny výsledok pritom dáva jeho meno písané po grécky ako Oylpios, 70 + 400 + 30 + 80 + 10 + 70 + 6 = 666.

 

Viac o téme: 666DiabolTrajan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu