Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Genetici vyvrátili dlhoročný omyl o ľudskom pôvode: Zlom nastal pred 50-tisíc rokmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Čo sa týka ľudského praveku, vedci sú opäť na pochybách. Do akej miery v nás driemu inštinktívni lovci a zberači? Vyzerá to tak, že niekedy pred 50-tisíc rokmi sa stala chyba.

Americkí genetici najnovšie zistili, že hoci DNA moderných mužov nesie stopy po jaskynných ľuďoch, chromozóm Y v genofonde chýba. Tento pohlavný chromozóm sa na rozdiel od chromozómu X odovzdáva výlučne z generácie na generáciu. Experti zo Stanfordskej univerzity veria, že neandertálsky chromozóm Y bol natoľko nezlučiteľný s ľudským, že vymrel.

Paleontológ o tajomstvách neandertálcov na Slovensku: Vyhynúť mohli aj kvôli vlkom!

Doterajšie štúdie preukázali, že DNA moderných ľudí sa v 2,5 až 4 percentách zhoduje s neandertálskou, ale teraz sa podarilo dokázať, že neandertálsky chromozóm Y ľudská DNA pred 50-tisíc rokmi neprijala.

Záhadný chromozóm Y

„V žiadnej testovanej ľudskej vzorke sme neandertálsky chromozóm Y nenašli,“ objasnil profesor Carlos Bustamante. Hoci to ešte nedokazuje, že úplne zanikol, je to vysoko pravdepodobné. Toto zistenie vedcom pomáha lepšie pochopiť populačnú divergenciu medzi modernými ľuďmi a neandertálcami, informoval portál Express.co.uk.

Nové zistenie publikované v magazíne The American Journal of Human Genetics však prinieslo ďalší problém – prečo nebol tento chromozóm prijatý? Jednou z možností je, že sa v priebehu tisícročí z ľudskej DNA vytratil alebo tento chromozóm niesol gény, ktoré boli nezlučiteľné s inými ľudskými génmi.

Genetici vyvrátili dlhoročný omyl
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: NeandertálecPraveký človek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu