Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chcete vedieť, či z vašej mikrovlnky uniká radiácia? Veľmi jednoduchý NÁVOD, ako to zistíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Mikrovlnná rúra je zariadenie, ktoré nám uľahčuje život už niekoľko desiatok rokov. O jej škodlivosti v súvislosti s radiáciou sa toho popísalo viac než dosť. Teraz istá vlogerka zverejnila návod, ako zistiť, či práve z tej vašej neuniká žiarenie.

Mikrovlnka patrí medzi najužitočnejšie vynálezy posledných desaťročí. Keď prídete po dlhom dni unavení z práce a ani náhodou sa vám nechce stráviť v kuchyni dlhé hodiny vyváraním jedla, stačí hodiť do rúry polotovar a stlačiť gombík. Spotrebič funguje tak, že používa rádiové vlny na to, aby rozhýbal molekuly vody v jedle. Tento ich pohyb generuje teplo, ktoré následne ohrieva pokrm. 

Chcete vedieť, či z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Experti sa však zhodujú v tom, že používanie mikrovlnnej rúry je škodlivé, pretože vyžaruje radiáciu a taktiež pri zohrievaní zabíja vitamíny v jedle. Či z vašej mikrovlnky uniká nebezpečné žiarenie smerom von, môžete zistiť už teraz pomocou jednoduchého testu. Užívateľka Physics Girl na serveri Youtube zverejnila video, na ktorom vysvetľuje postup. 

Chcete vedieť, či z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Do rúry položíte svoj mobil (nezapínajte ju!) a zavolajte si. Ak telefón nezazvoní, je to dobrá správa, pretože to znamená, že mikrovlnka sa správa ako Faradayova klietka, čiže radiácia ostáva vo vnútri. Ak zazvoní, potom niekde musí byť chyba a žiarenie uniká von. Netreba však panikáriť. Podľa amerického Úradu potravín a liečiv je v prípade väčšiny mikrovlniek povolený únik menšej dávky žiarenia, ktoré nie je škodlivé. 

Viac o téme: Mikrovlnná rúraMikrovlnkaŽiarenieRadiácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu