Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajomný Nostradamus: Päť menej známych faktov, ktoré ste o tomto prorokovi nevedeli

Nostradamus Zobraziť galériu (2)
Nostradamus (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Michel de Nostredame sa narodil v decembri 1503 v Saint-Rémy-de-Provence vo Francúzsku a je považovaný za jedného z najslávnejších prorokov v histórii. Jeho najznámejšia zbierka "Les Propheties" (Proroctvá) je písaná vo veršoch za použitia viacerých jazykov, a dáva preto jeho stúpencom možnosť rôznych interpretácií a výkladov. Údajne je v nich predpovedaná smrť kráľa Henricha II. pri nehode na turnaji v roku 1559, ale aj útoky z 11. septembra 2001. O tomto populárnom veštcovi sú však známe aj fakty, ktoré sa nedostali až tak do povedomia verejnosti a stoja podľa portálu history.com za povšimnutie.

Proroctvo Nostradama, z ktorého zamrazí: Príde tretí ancikrist, svetová vojna a koniec ľudstva

1. Nostradamus bol vylúčený z lekárskej fakulty

Nostradamus sa zapísal na univerzitu v Avignone v roku 1519 vo veku 15 rokov, ale bol nútený ju opustiť o rok neskôr, kedy bolo mesto postihnuté morom a univerzita zatvorila svoje brány. Následne strávil osem rokov cestovaním po Francúzsku, Taliansku a Španielsku, skúmal byliny, zároveň pracoval ako lekárnik a pomáhal obetiam moru. V roku 1529 sa Nostradamus zapísal na Univerzitu v Montpellier, ale bol vylúčený krátko po tom, čo sa profesori dozvedeli, že pôsobil ako lekárnik, čo predpisy vyslovene zakazovali. O tom, že sa neskôr vrátil a získal diplom, neexistuje žiadny dôkaz. Dokument o vylúčení podpísaný prokurátorom Guillaumom Rondeletom však stále existuje vo fakultnej knižnici.

2. Okrem proroctiev Nostradamus vydaj aj kuchárku

Jedna z prvých Nostradamových publikácií sa venovala kozmetike a konzervovaniu. Okrem toho, že obsahovala návod, ako si prefarbiť vlasy na blond, vyrobiť preháňadlá, zubnú pastu či liečiť mor, kniha ponúkala aj recepty na marcipánovú pastu, kandizovanú pomarančovú kôru, marmeládu, čerešňový džem a iné sladké pochúťky.

Nostradamus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Wikipedia)

3. Jeho predpovede boli založené na udalostiach z minulosti

Hoci býva Nostradamus vnímaný ako prorok s podivuhodnými schopnosťami presne predpovedať budúcnosť, učenci teraz veria, že nemal nadprirodzenú moc vidieť na druhý svet, ale skôr schopnosť premietať minulé udalosti do budúcnosti. Podľa Petera Lemesuriera, lingvistu a profesionálneho prekladateľa, ktorý napísal najmenej 10 kníh o tejto záhadnej postave, Nostradamus nebol ani astrológ ani veštec; jednoducho veril, že sa história bude opakovať. Pomocou techniky vracania sa do biblických čias si Nostradamus náhodne vyberal prípady zo starších prameňov a potom používal astrologické výpočty na to, aby zistil, ako sa premietnu do opakovania v budúcnosti.

4. Súčasníci kritizovali jeho astrologické schopnosti

Nostradamus od istého času každoročne publikoval zborníky, v ktorých poskytoval užitočné informácie o počasí pre poľnohospodárov a predpovede na nasledujúci rok, až nakoniec upútal pozornosť francúzskej kráľovnej Kataríny Medicejskej, ktorá si ho zavolala do Paríža, aby vypracoval horoskopy pre jej deti. Nie všetka pozornosť, ktorá sa mu dostala, bola však pozitívna. Profesionálni astrológovia tej doby kritizovali jeho nekompetentnú metodiku a neprispôsobenie predpovede dátumu narodenia svojho klienta alebo miestu.

5, Nostradamove proroctvá boli používané ako propaganda počas II. svetovej vojny.

Krátko potom, čo Nemecko napadlo Poľsko v roku 1939, Magda Goebbelsová, manželka Hitlerovho ministra propagandy, narazila na pasáž v knihe "Mysterien von Sonne und Seele", v ktorej sa na základe jedného z Nostradamových štvorverší predpovedal vývoj krízy v Anglicku a Poľsku. Po upozornení svojho manžela, Joseph Goebbels objednal vytvorenie a distribúciu brožúry, ktorá mala presvedčiť tých, ktorí žijú v neutrálnych krajinách, že nacistické víťazstvo bolo nevyhnutné, ako to Nostradamus predpovedal už o storočia skôr. Spojenci to Tretej ríši potom oplatili v rámci psychologickej vojny tak, že zhodili veľké množstvo letákov na Nemcami okupované územia s tvrdením, že Nostradamus predpokladal porážku Nemecka. V snahe podporiť americkú morálku štúdia MGM tiež produkovali sériu krátkych filmov o slávnom veštcovi.

Viac o téme: Nostradamus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu