Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandalózne štipendium pre panny na univerzite: Tisíce eur za to, že s nikým nespali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LADYSMITH - Osemnásťročná Juhoafričanka Thubelihle Lodlová nemala peniaze, aby mohla ísť na univerzitu, ale jej panenstvo na veľké prekvapenie všetko zmenilo. Kým zostane pannou, jej náklady na štúdium totiž prevezme v rámci kontroverzného programu miestna radnica.

Lodlová získala štipendium, ktoré pokrýva náklady na štúdium a ubytovanie až do tej doby, kým nedokončí štúdium na Pretórijskej univerzite. Táto podpora je vyhradená mladým dievčatám, ktoré ešte nepoznali muža. Je to iniciatíva dištriktu Uthukela v provincii KwaZulu-Natal, ležiaceho asi 200 km od mesta Durban. Jeho cieľom je zabrániť nechceným tehotenstvám a šíreniu AIDS. Výška štipendia sa líši podľa okolností, ale môže dosiahnuť v prepočte niekoľko tisíc eur. 

Trpký osud stoviek žien: Spoveď Poľky o ceste za potratom na Slovensku, takáto je jeho cena

"Toto štipendium je pre mňa veľmi dôležité, pretože zmení moju budúcnosť. Budem môcť dobývať svet," hovorí nadšene Thubelihle v žltozelenej minisukni a tričku a s náhrdelníkom z farebných perál na krku. Podobne je na tom aj tridsaťdvaročná Bongiwe Sitholová, ktorá doteraz nemala pohlavný styk a vďaka štipendiu mohla znovu začať študovať. "Štipendium dostávame bez ohľadu na prospech," zdôrazňuje. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstock.com)

Každý rok je šestnásť mladých žien z tohto programu, pomenovaného Štipendium pre panny, podrobených prehliadke staršími ženami, ktoré vizuálne skúmajú vagínu študentiek. Táto technika nie je vedecky podložená. Ak sa ukáže, že mali pohlavný styk, prestanú štipendium dostávať. Iniciatíva vyvoláva ostrý odpor, najmä zo strany ochrancov ľudských práv. Úrady v Uthukele ju však zubami nechtami bránia. "Hlavný dôvod, prečo sme štipendium zriadili, je to, že v našom dištrikte máme vysoký počet nechcených tehotenstiev u dospievajúcich dievčat a veľa mladých ľudí má AIDS," vysvetľuje starostka Dudu Mazibuková. 

Škandalózne štipendium pre panny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V Uthukela, kde žije 800-tisíc obyvateľov, je podľa štatistík radnice takmer polovica osôb vo veku od 15 do 49 rokov HIV pozitívna. V Juhoafrickej republike je taktiež vysoký počet predčasných tehotenstiev - vo veku od 19 rokov je tu gravidná asi štvrtina dievčat. S myšlienkou osobitného štipendia prišli podľa Mazibukovej samé dievčatá, ktoré sa sťažovali, že sa im ako pannám nedostáva uznania, zatiaľ čo mladé tehotné ženy dostávajú od vlády podporu. Podľa ochrancov práv žien je však program diskriminačný. Predsedníčka Ligy žien pri pri vládnom Africkom národnom kongrese (ANC) a ministerka sociálneho rozvoja Bathabile Dlamaniová označuje skúšky panenstva za "nebezpečnú prax presiaknutú patriarchálnymi praktikami utláčajúcimi ženy". 

Starostka popiera, že testy sú sexistické a upresňuje, že sa študuje porovnateľný program pre chlapcov. Nevysvetľuje ale, ako sa bude skúmať ich panictvo. Vyzýva odporcov, aby prišli s lepším riešením v boji proti AIDS a predčasným či nechceným tehotenstvom. 

Viac o téme: PannaŠtipendiumAfrika Tehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu