Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragický príbeh za osamoteným gestom Nemca: FOTO Odmietol nacistický pozdrav Hitlerovi

Landmesserov tichý protest Zobraziť galériu (4)
Landmesserov tichý protest (Zdroj: Wikipedia)

WASHINGTON - Nacistická strana v 30-tych rokoch minulého storočia prijala Hitlerov neslávny pozdrav "Sieg heil", ktorý bol povinný pre všetkých nemeckých občanov ako demonštrácia lojality voči svojmu vodcovi, strane aj národu. August Landmesser však odmietol medzi stovkami ďalších zdvihnúť pravú ruku, keď v 1936 prišiel Adolf Hitler do lodenice, kde pracoval. Fotografia ho zachytáva, ako sedí s prekríženými pažami, zatiaľ, čo jeho kolegovia nadšene vítajú muža, ktorý o pár rokov rozpútal druhú svetovú vojnu.

Čo vedeli Američania o Hitlerovi v roku 1943? Podrobnosti zo šokujúcej psychoanalýzy

August Landmesser vstúpil do nacistickej strany v roku 1931 a bol jej lojálnym príslušníkom, ale len do chvíle, kedy mu skrížila plány na šťastný život. O dva roky neskôr sa totiž šialene zamiloval do Irmy Ecklerovej a v roku 1935 ju požiadal o ruku. Pre zasnúbenie so židovkou ho onedlho zo strany vylúčili.

Landmesser a Ecklerová sa rozhodli podať žiadosť o manželstvo v Hamburgu, ale kvôli novo prijatým Norimberským zákonom úrady odmietli uznať ich zväzok. Ich prvá dcérka prišla na svet v októbri 1935 a 13. júna 1936 dal August najavo svoj postoj skríženými rukami počas Hitlerovho krstu novej nemeckej námornej lode. Jeho akt vzdoru vyniká uprostred množstva nacistických pozdravov.

Tragický príbeh za osamoteným
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia)

Keď mladá rodina videla, že v Nemecku ich nečaká žiadna spoločná budúcnosť, pokúsila sa utiecť do Dánska. Zadržali ich však na hraniciach a muža obvinili z hanobenia rasy. O rok neskôr ho prepustili pre nedostatok dôkazov a inštruovali, že má svoj vzťah ukončiť. On však odmietol svoju ženu opustiť a nacistické priania ignoroval. Znovu ho zatkli v roku 1938 a odsúdili na 30 mesiacov v koncentračnom tábore. Svoju ženu a deti už nikdy nevidel.

Irma Ecklerová
Zobraziť galériu (4)
Irma Ecklerová  (Zdroj: Mental Floss)

Gestapo taktiež zatklo Ecklerovú, ktorá bola niekoľko mesiacov tehotná s ich druhou dcérkou. Irma porodila vo väzení a krátko na to ju poslali do koncentračného tábora. Predpokladá sa, že bola spolu s ostatnými 14-tisíc nevinnými zavraždená v roku 1942 v centre pre eutanáziu.

Dcérky Ingrid a Irene skončili na čas v sirotinci.
Zobraziť galériu (4)
Dcérky Ingrid a Irene skončili na čas v sirotinci.  (Zdroj: Mental Floss)

Po tom, čo Landmesserovi uplynul trest odňatia slobody, bol zamestnaný na viacerých pracovných miestach, než ho v roku 1944 odviedli do vojny. Šesť mesiacov pred jej skončením ho prehlásili za nezvestného po jednej z akcií v Chorvátsku. Augusta a Irmu oficiálne vyhlásili za mŕtvych v roku 1949. V roku 1951 senát v Hamburgu uznal ich manželstvo. Dcérky si rozdelili priezviská rodičov, staršia po otcovi a mladšia po matke.

Viac o téme: August LandmesserIrma Ecklerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu