Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusi mali našliapnuté k obrovským reformám: Potom prišiel zlom, vražedný atentát všetko zmenil!

Alexander II. Zobraziť galériu (2)
Alexander II. (Zdroj: wikipedia/Неизвстен)

MOSKVA/PRAHA - Do dejín vstúpil ruský cár Alexander II. ako reformátor, napriek tomu však zomrel rukou atentátnikov. Pred 135 rokmi, 13. marca 1881, napadli jeho koč teroristi z extrémistickej organizácie Narodnaja volja (Ľudová sloboda).

Smrť starého muža sa stala senzáciou: Pomohla objaviť strateného pravnuka ruského cára

Výbuch prvej bomby, ktorú na vozidlo hodili, cár ešte prežil bez zranení. Keď sa však pokúsil pomôcť zranenému kočišovi, zasiahla ho druhá, tentoraz už osudná explózia. Alexander II. zomrel niekoľko hodín po atentáte vo veku 62 rokov. Sprisahancov, ktorí sa cárovom zavraždení podieľali, odsúdili na trest smrti a obesili.

Alexander II. sa narodil 29. apríla 1818 a vlády v Rusku sa ujal po smrti svojho otca Mikuláša I. v roku 1855. Na trón nastúpil v čase, keď beznádejne zaostalou krajinou zmietala Krymská vojna. Po jej skončení zaviedol Alexander II. celý rad reforiem. Najdôležitejšou z nich bolo zrušenie nevoľníctva v roku 1861.

Cár Alexander II. so ženou a synom.
Zobraziť galériu (2)
Cár Alexander II. so ženou a synom.  (Zdroj: wikimedia)

Cár však nechal zmodernizovať aj systém školstva, súdnictva a lokálne samosprávy a uvoľnil cenzúru aj pomery v armáde. Čiastkové zmeny, ktorými otvoril cestu k industrializácii Ruska, však mnohým nestačili. Cár Alexander II., ktorý mal povesť vzdelaného, ​​priateľského, ale tiež trochu váhavého muža, za to zaplatil svojím životom.

Viac o téme: Alexander II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu