Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podvodná správa na sociálnych sieťach: Banány a pomaranče infikované HIV

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Foto: youtube)

BRATISLAVA - Internetom koluje šokujúca správa. Sociálnu sieť zaplavila informácia, že pomaranče a banány sú zámerne infikované vírusom HIV. Do ovocia je údajne injekciou vstreknutá krv pozitívneho človeka. Netreba sa však ničoho báť, odborníci tvrdia, že ide len o hlúpy nezmysel.

Od konca uplynulého roka sa na sociálnych sieťach objavuje desivá správa. So strachom ju zdieľa mnoho ľudí a šíri tak paniku. Červené miesta v pomarančoch a banánoch sú údajne infikované vírusom HIV. Text hovorí o tom, že úrad v Alžírsku zadržal zásielky líbyjských pomarančov, v ktorých je ľudská krv nakazená vírusom HIV.

Podvodná správa na sociálnych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: youtube)
Odborníci ale na odpoveď nenechali dlho čakať a verejnosť opokojili. Podľa OSN Líbya od roku 2007 vyváža zanedbateľné množstvo pomarančov, aj tie sa vyvážajú do Egypta a nie do Európy. Najdôležitejším faktom je, že vírus HIV rozhodne neprežíva dlho mimo ľudské telo. Oficiálna správa z amerického Centra pre prenosné choroby hovorí, že HIV sa neprenáša požitím jedla, ktoré by nakazila na vírus pozitívna osobou. Dokonca aj v prípade, že potravina obsahuje malé množstvo nakazenej krvi alebo spermií. Vystavením vzduchu, teploty, vareniu alebo pôsobením žalúdočných kyselín dôjde k zničeniu.

Na zverejnených fografiách sú podľa svet24.si pravdepodobne červené škvrny na pomarančoch a banánoch spôsobené ochorením Mokillo, ide o baktériu, ktorá ovocie napáda.   

Viac o téme: KrvVírusBanányPomarančeHIV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu