Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Donald Trump a deťom neprístupné voľby: Obsah nevhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov

Trump miluje kontroverziu Zobraziť galériu (4)
Trump miluje kontroverziu (Zdroj: SITA/AP)

WASHNGTON - Tohtoročné prezidentské voľby v USA sú plné nadávok, sexuálnych narážok či úplne bizarných blbostí. Otázka je, či dovoliť deťom, aby sa na politikov dívali, napísala na svojom webe stanica BBC.

Niektorí rodičia, ktorí s malými deťmi sledovali poslednú republikánsku debatu, sa dostali do úzkych, keď favorit Donald Trump začal hovoriť o svojich rukách. V 80. rokoch istý magazín označil Trumpa za krátkoprstého burana. Republikán Marco Rubio po tom, čo sa stal niekoľkokrát terčom Trumpovho výsmechu kvôli svojej výške, urážku počas kampane vo Virgínii oprášil. "Videli ste jeho ruky? Viete, čo sa hovorí o mužoch s malými rukami? Nemôžete im veriť," vyhlásil. 

Nádejný prezident USA dostal poriadne nelichotivú nálepku: Trump má reči ako Hitler

Trump sa tejto téme počas diskusie vysielanej televíziou Fox venoval a svoje ruky ukázal publiku. "Hovoril o mojich rukách, že keď sú malé, tak aj niečo iné musí byť malé. Zaručujem vám, že tu nie je žiadny problém. Ručím za to," odvetil Trump. 

Toto bol trápny moment pre Michele Libertonovú z New Jersey, ktorá napísala do BBC. "Pozerala som sa na to so svojou trinásťročnou dcérou. Keď padol komentár o rukách, pozrela som sa na dcéru, aby som videla jej reakciu. Povedala: "Uf, hovorí o tom, čo si myslím?" Svoje o tom vie aj politická reportéka NBC Tracie Pottsová. "Moje deti sa zvyčajne pozerajú na debatu so mnou. Som rada, že to tak naposledy nebolo. Nerada by som im vysvetľovala Trumpovo mužstvo," napísala na Twitteri. 

Donald Trump a deťom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ešte pred touto debatou sa množstvo rodičov začalo zamýšľať, či sú politické diskusie či akékoľvek iné politické relácie týkajúce sa volieb vhodné pre malé deti, pretože obsahujú veľa podpásových rán a sú všeobecne nevypočítateľné. Nehľadiac na to, že kandidáti stále častejšie používajú nadávky a objavili sa aj momenty, akým bola Trumpova poznámka na adresu moderátorky Fox Megyn Kellyovej o tom, že z nej odvšadiaľ kvapkala krv, keď ho počas debaty grilovala, alebo Trumpovo posmievanie sa novinárovi so svalovou dystrofiou či vzájomné častovanie kandidátov kvôli nadmernému poteniu a mokrým "trenkám". 

Aj detský psychiater Steven Schlozman, ktorý pôsobí na Harvarde, priznal, že dnešné politické debaty nie sú pre deti príliš vhodné. Podľa neho deti porozumejú základnej koncepcii volieb po tom, ako nastúpia na základnú školu, kde obraz prezidenta visí a kde budú počuť učiteľov, ako sa bavia o aktuálnych udalostiach. Terajšie prezidentské voľby predviedli toľko vecí, ktoré sú v rozpore s tým, čo deti učíme o úctivosti či o spôsobe, ako sa vyjadriť k názoru niekoho iného.

Donald Trump a deťom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Detský psychológ a autor šiestich kníh o detskom rozvoji Larry Kutner sa naopak až tak neobáva vplyvu na malé deti. Tvrdí, že debaty je možné využiť ako výchovný nástroj pre dospievajúcich a predpubertálne deti. "Jednou z vecí, ktorá deti a tínedžerov fascinuje, sú podvody a manipulácie. Ak sa na to vaše dieťa pozerá, sledujte to s ním a zdôraznite: "Hej, všimol si si, že neopovedal na otázku? Uchýlil sa k emocionálnemu sporu." Takéto veci im pomôžu, aby sa stali emocionálne informovanými tínedžermi," vysvetlil. 

Potom sú tu rodičia ako Linda Sarsourová, ktorá je riaditeľkou Arabsko-americkej asociácie. Tá jedného dňa prišla domov presne po tom, ako jej jedenásťročná dcéra počula, keď Rubio vyhlásil, že palestínska samospráva má silné väzby na terorizmus a učí malé deti, že zabíjať Židov je skvelá vec. "Fakt, že sa toto hovorí, im ubližuje. Majú z toho strach, pretože nevedia, o kom hovorí a pretože to môže byť o nich. Otázkou je, čo sa stane, ak jeden z nich bude našim prezidentom. Čo budeme robiť?", zamýšľa sa. Sarsourová, ktorá je dcérou palestínskych prisťahovalcov, nechce aby sa jej deti na debaty pozerali, a na Facebooku radí ostatným moslimským rodičom, aby v tom svojim potomkom zabránili, aspoň pokiaľ sú deti doma samé. 

Donald Trump a deťom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Kutnera nie je príliš múdre deťom sledovanie debát zakázať, pretože ak ich aj neuvidia doma, dozvedia sa o nich v škole alebo na sociálnych sieťach. Deti sa pýtajú, nemôžu si myslieť, že sú tieto témy neprístupné. Potrebujú vidieť, ako si dospelí s nimi poradia. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyDonald trumpUsa Marco rubio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu