Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Internet má senzáciu: Selfie tyč ako prvý objavil český film!

Selfie tyčka v českom filme
Selfie tyčka v českom filme

PRAHA - Koncept tyčí na fotenie autoportrétov "selfie" sa zdá byť rovnako starý ako ľudstvo samo - alebo aspoň tak starý ako československý film Zabil som Einsteina, páni z roku 1970. Píše o tom spravodajský server Business Insider.

Na serveri Reddit sa objavila pasáž z klasickej českej sci-fi komédie zo 70. rokov, v ktorej Iva Janžurová rozloží tyčku zloženú ako anténa, na ktorej konci zablysne svetlo a z rukoväte vyjde snímka ako z fotoaparátu Polaroid.

Zdá sa teda, že umelecký predobraz v súčasnosti tak populárnej selfie-tyče vymysleli už tvorcovia filmu natočeného podľa literárnej predlohy Jozefa Nesvadbu. Ten napísal scenár spolu s Milošom Macourkom a Oldřichom Lipským, ktorý sa ujal réžie.

Skutočný pôvod tohto moderného vynálezu pritom zostáva nejasný. Zdá sa, že so selfie-tyčou experimentoval už v 80. rokoch Hiroši Ueda, inžinier japonskej spoločnosti Minolta, ktorá sa špecializuje na výrobu fotoaparátov. Z jeho práce však nič konkrétneho nevzišlo, a patent na tyč nakoniec ukázal až v roku 2005 Kanaďan Wayne Fromm.

Viac o téme: PrahaSelfie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu