Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chcete vedieť, koľko ľudí na svete má rovnaké priezvisko ako vy? Odpoveď nájdete v článku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Zaujímalo vás niekedy, odkiaľ sa vzalo vlastné priezvisko a koľko ľudí na svete sa tak volá? Kládli ste si otázky o tom, kde všade sa pohybujú vaši príbuzní? Ak áno, tak na tieto otázky už poznáme odpoveď, a to vďaka stránke Forebears, ktorá pozbierala údaje o priezviskách z celého sveta a vytvorila unikátnu databázu.

Pri slovenských priezviskách stránka často neponúka odpoveď na otázku, odkiaľ sa vzali. Za to však zistíte, kde všade vo svete sa ešte nachádza, dokonca s akou frekvenciou. Dáta nie sú presné, pri zriedkavých priezviskách niekedy uvádza iba počet 1, aj keď viete, že len vo vašej rodine je ľudí s takým priezviskom niekoľko. 

Napriek tomu poskytuje aspoň približnú predstavu o tom, kam všade sa rozliezli vaši príbuzní počas veľkých sťahovaní národov. Svoje priezvisko si môžete (často bez diakritiky) vyhľadať TU.

Chcete vedieť, koľko ľudí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: repro Forebears.io)

Stránka však poskytuje aj zaujímavé informácie o najčastejšie používaných priezviskách. Zatiaľ čo napríklad po svete behá 4 299 406 ľudí s priezviskom Smith, zďaleka sa nechytajú na čínske mená. Najčastejšie sa vyskytujúce priezvisko na svete je Wang (76 545 675 ľudí).

Viac o téme: DatabázaPriezviská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu