Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prelomový objav vedcov: Záhadu rakoviny pomáha vyriešiť 200-ročná múmia z Maďarska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Váci múmiák 2014 január)

BUDAPEŠŤ - Vedci sa snažia zistiť, do akej miery súvisí rakovina hrubého čreva a konečníka s mutáciou génu APC. Podľa prevládajúcich úvah je tento častý typ rakoviny zavinený najmä moderným životným štýlom. Odborníci zistili, je jedna z múmií Maďarského prírodovedeckého múzea onen problematický gén má.

Múmia z 18. storočia v Maďarskom prírodovedeckom múzeu v Budapešti by mohla pomôcť odhaliť, či je aktuálna genetická náchylnosť na rakovinu hrubého čreva výsledkom moderného životného štýlu a stravovania. Ak by vedci túto hypotézu potvrdili, vrhlo by to nové svetlo do štúdia vzniku rakoviny.

Múmia biskupa ukrývala temné tajomstvo: Vyše tristo rokov neležal v rakve sám!

„Kolorektálny karcinóm je jedným z najčastejších zdravotných rizík modernej doby,“ povedala mikrobiologička a imunologička Rina Rosin-Arbesfeldová z univerzity v Tel Avive. Práve výskum vykonávaný na múmiách má preukázať genetické pozadie spomínaného typu rakoviny. „Naším cieľom je zistiť, či boli ľudia v minulosti nositeľmi mutácie génu APC, aká častá mutácia bola a či išlo o rovnakú mutáciu, akú poznáme dnes,“ ozrejmila výskumníčka podľa Fox News.

Problematická genetická mutácia

Otázka vedcov teda znie: Je nárast výskytu rakoviny výsledkom prirodzených procesov alebo ľudského životného štýlu? Kým dnes je mutácia génu APC relatívne pevne spojená s rozvojom rakoviny hrubého čreva a konečníka, minulé populácie trpeli vnútornými nádormi len zriedka. Genetické nádorové mutácie neboli u starších vzoriek doteraz opísané. Prírodne konzervované ľudské múmie z 18. storočia by však mohli priniesť nové vedecké závery.

Prelomový objav vedcov: Záhadu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Váci múmiák 2014 január)

Doterajšie výsledky naznačujú, že genetická predispozícia na rakovinu hrubého čreva existovala už v predindustriálnej ére. Vedci sa však snažia získať viac starších vzoriek z rôznych oblastí. Medzi rizikové faktory pre vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka patria obezita, málo pohybovej aktivity, častá konzumácia červeného mäsa, alkoholu a dlhodobé fajčenie. Tieto faktory však boli v 18. storočí v Maďarsku značne eliminované. V priebehu posledných storočí však prešla ľudská spoločnosť obrovskými zmenami. Jedna z doteraz skúmaných múmií však mala problematickú genetickú mutáciu, čo znamená, že genetická predispozícia na rakovinu existovala už pred modernou érou. 

Viac o téme: MúmiaRakovinaGenetická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu