Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo vedeli Američania o Hitlerovi v roku 1943? Podrobnosti zo šokujúcej psychoanalýzy

Podľa amerického psychológa sa v Hitlerovi neskrývalo nič dobré. Zobraziť galériu (4)
Podľa amerického psychológa sa v Hitlerovi neskrývalo nič dobré. (Zdroj: thinkstock, Business Insider)

WASHINGTON - V roku 1943 americký Úrad strategických služieb, predchodca CIA, zadal americkému psychológovi a profesorovi na Harvarde Henrymu Murrayovi vypracovať štúdiu osobnosti Adolfa Hitlera, v ktorej by sa pokúsil predpovedať jeho správanie. Analýza mala 229 strán a Murray v nej jedného z najbrutálnejších tyranov našich dejín vykreslil ako paranoidného jedinca, ktorý bol "neschopný normálnych ľudských vzťahov." Išlo údajne o schizofrenika, ktorý sa snažil pomstiť sa za roky potláčaného hnevu počas svojho detstva. "Je úplne nemožné dúfať od neho v akúkoľvek milosť alebo humánne zaobchádzanie," napísal Murray.

Americký portál zaradil Jozefa Tisa do zoznamu najbrutálnejších diktátorov: Toto je dôvod!

Po frustrujúcom detstve chcel Hitler vo všetkom dominovať

Murray vo svojej správe tvrdí, že vodca Tretej ríše trpel neznesiteľnými pocitmi menejcennosti, do značnej miery vyplývajúcimi z jeho drobného, krehkého a chorého vzhľadu počas detstva. Odmietal chodiť do školy, pretože sa hanbil, že je v porovnaní s ostatnými študentmi chudobný. "Nikdy manuálne nepracoval, nešportoval a odmietali ho ako nevhodného pre odvod do rakúskej armády," uviedol americký klinický psychológ, podľa ktorého si Hitler kompenzoval svoju neistotu uctievaním hrubej fyzickej sily, neľútostnej nadvlády a vojenského dobývania. Dokonca aj v sexuálne rovine bol popisovaný ako "plnohodnotný masochista", ktorý ponižuje a zneužíva svoje partnerky. Informoval vo svojom článku Business Insider.

Veľká časť jeho hnevu vznikla v dôsledku Oidipovho komplexu

Ako dieťa prežíval Hitler typický Oidipovský komplex, ktorý sa u neho vraj vyvinul po tom, čo videl svojich rodičov pri sexe. Adolf bol síce k svojmu otcovi úctivý, ale považoval ho za nepriateľa, ktorý vládol rodine tvrdou rukou, až s tyranskou nespravodlivosťou. Podľa správy Hitler závidel svojmu otcovi jeho mužnú silu a sníval o jeho ponížení, aby si získal späť matku. Po smrti svojho otca nevykazoval žiadne ambície alebo súťaživosť, pretože ešte neobjavil nového nepriateľa.

Hitler sa cítil byť často málo mužný

Hitler údajne nebol schopný vyvrcholenia normálnym spôsobom. To ho podnietilo k prehnanej túžbe po nadradenosti. Keď sa mu nepodarilo preukázať svoju mužnú silu pred ženou, kompenzoval si to oháňaním sa svojej nadvlády pred mužmi. Hitler mal viacero mileniek, ale až Evu Braunovú si v posledných chvíľach pred samovraždou vzal za ženu.

Čo vedeli Američania o
Zobraziť galériu (4)

Ďalšie Hitlerovo tajomstvo odhalené: Najponižujúcejšia deformácia môže za jeho osobnosť

Diktátor trpel nerozhodnosťou a pod tlakom kolaboval

Dokonca aj na vrchole svojej moci Hitler trpel častými emocionálnymi kolapsami pochádzajúcimi z pocitu viny. "Má nočné mory zo zlého svedomia a dlhé obdobia, keď ho energia, sebavedomie a sila rozhodovať opúšťajú," napísal Murray a zhrnul, ako vyzerá Hitlerov cyklus úplného zúfalstva:

1. Emocionálny výbuch, záchvat hnevu, obviňujúce rozhorčenie, ktoré končí v slzách a sebaľútosti.

2. Nasleduje obdobie bezvládnosti, vyčerpania, melanchólie a nerozhodnosti.

3. Prichádzajú hodiny akútnej skľúčenosti a znepokojujúcich nočných môr.

4. Hodiny zotavovania.

5. A konečne nasleduje sebavedomé a odhodlané rozhodnutie k protiútoku s veľkou silou a bezohľadnosťou.

Cyklus týchto piatich krokov môže trvať od 24 hodín až do niekoľkých týždňov, uvádza sa v správe.

Čo vedeli Američania o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)


Hitler sa hanbil za svoje korene

Podľa Murrayho Hitler oceňoval "čistú, nezmiešanú a nepokazenú nemeckú krv", ktorú si spájal s aristokraciou a krásou. Vodca trpel strachom z kontaminácie krvi pri kontakte so ženou, kvôli jeho traumatizujúcemu zážitku v detstve. Je takmer isté, že táto iracionálna obava bola čiastočne v jeho mysli spojená so sexualitou a vylučovaním, takže o sexuálnych vzťahoch premýšľal, ako o niečom mimoriadne špinavom.

Hitler popieral, že jeho otec sa narodil nelegitímne a mal za sebou minimálne dve neúspešné manželstvá. Taktiež aj to, že jeho starý otec a krstný otec boli židia, a že jedna z jeho sestier bola milenkou bohatého žida.

Svoju nenávisť zameral na židov, pretože boli ľahkou korisťou

Murray vysvetlil, že židia boli pre Hitlera jasný demografický cieľ, na ktorom si mohol vybiť svoju frustráciu a nedostatky, pretože "nevracajú údery späť s päsťami a zbraňami." Mohol im vyčítať takmer čokoľvek, vrátane katastrofálnych následkov Versailleskej zmluvy. Nevedel sa dočkať až židov oberie o ich bohatstvo a moc.

Posledný deň Adolfa Hitlera: Nový dokument odhaľuje, ako Hitler ukončil svoj život

Hitler mal "hypnotický" vplyv na ľudí, s ktorými hovoril

Kým nemilosrdný nacistický vodca bol známy slabým, vlhkým a lepkavým opätovaním stisku ruky, jeho celková prítomnosť počas rozhovorov bola opísaná ako hypnotická. Hitler dostával často komplimenty na sivomodré oči, hoci sa zdali byť  "mŕtve, neosobné a nevidomé".

Murray konštatuje, že mal mierne podpriemernú výšku, ustupujúcu vlasovú linku, tenké pery, a "nápadne pekne tvarované ruky." Zdroje hovoria, že Hitler sa zdal byť plachý alebo náladový pri stretávaní sa s ľuďmi a jeho gestá boli nekoordinované. Taktiež bol veľmi vyberavý, ak išlo o jedlo.

Čo vedeli Američania o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Adolf HitlerHenry Murray
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu