Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Astronóm vraj konečne rozlúštil dlhoročnú záhadu: Poznám zdroj tajomných signálov z vesmíru!

Paris tvrdí, že pozná pôvod záhadného zvuku Zobraziť galériu (2)
Paris tvrdí, že pozná pôvod záhadného zvuku (Zdroj: twitter/youtube)

ST. PETERSBURG - Dlhé roky sa astronómovia snažili prísť na to, aký pôvod má podivná zvuková sekvencia, ktorá bola zaznamenaná vo vesmíre. Postarala sa o vznik celého hnutia konšpirátorov, ktorí sú presvedčení o tom, že vo vesmíre nie sme sami. Najnovšie informácie ich ale zrejme sklamú. Podľa amerického astronóma totiž ide o "prírodný fenomén".

15. augusta 1977 americký astronóm Jerry R. Ehman počas toho, ako pracoval na jednom projekte Štátnej univerzity v Ohiu, zachytil silný signál zo súhvezdia Strelec. Sekvencia, ktorú pomenovali "vau", podľa toho, s akým  nadšením ju Ehman zaznamenal na papier, trvala necelú minútu a pol, a už nikdy viac sa neobjavila. 

Astronóm vraj konečne rozlúštil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ohio State University Radio Observatory / North American Astrophysical Observatory)

Mnohí dlhý čas verili, že išlo o prvý dôkaz pokusu mimozemšťanov komunikovať so Zemou. Ich domnienku ešte viac umocnili výsledky vyšetrovania, podľa ktorého zdroj signálu nepochádzal zo Zeme, ani z iných známych planét, satelitov či asteroidov. Túto vesmírnu záhadu sa až nedávno podarilo rozlúštiť profesorovi astronómie na St Petersburg College na Floride. 

Antonio Paris skúma signál od vlaňajšieho júla. Jedného dňa, keď šoféroval, ho osvietilo a prišiel všetkému na kĺb. "Z čista jasna som sa pozeral na nákladiak idúci po moste, pod ktorým som práve išiel. Napadlo mi, že aj ten tajomný zvuk mohol vydávať objekt, ktorý práve prechádzal, alebo prelietal, nad našimi hlavami. Možno kométa alebo asteroid," vysvetlil denníku Tampa Tribune. 

Profesor sa teda začal prehrabávať v archívoch NASA a pomocou softvéru sa snažil určiť dráhy všetkých nepozorovaných a neobjavených komét v roku 1977. "Našli sme dve, ktorých dráha vychádzala približne z rovnakého miesta, ako signál. Takže sme zrejme našli odpoveď na túto hádanku." 

Paris, ktorého zistenia boli zverejnené v časopise Washingtonskej akadémie vied, vyhlásil, že nepotrvá dlho, kým sa jeho teória potvrdí. Kométy, ktoré vyvolali vau signál, sa totiž už čoskoro majú vrátiť na "miesto činu". Kométa 266P/Christensen v januári 2017 a P/2008 Y2 zhruba o rok neskôr. Profesorove tvrdenia podporuje väčšina členov astronomickej komunity, pričom každý už s napätím očakáva roky 2017 a 2018. Viacerí vedci sa dokonca zhodujú v tom, že ak sa Parisova teória ukáže ako správna, zaslúžil by si za ňu Nobelovu cenu. 

Viac o téme: KódHádankaRozlúštenieVesmírna záhada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu