Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Slovák na slávnej FOTO z 2. svetovej vojny: Hrdina velil a bojoval v bitke o Iwo-džimu

Michal Strank a vztýčenie vlajky na Iwo-džime. Zobraziť galériu (5)
Michal Strank a vztýčenie vlajky na Iwo-džime. (Zdroj: TASR/AP, wikipedia)

BRATISLAVA - Šesť amerických námorníkov vztýčilo pred 71 rokmi, 23. februára 1945, na ostrove Iwo-džima americkú vlajku. Akt, za ktorý získal Pulitzerovu cenu, zachytil fotograf Joe Rosenthal z Associated Press. Keď americká námorná pechota po ťažkých bojoch obsadzovala japonský ostrov, viedol vojakov zo svojho prieskumného družstva na najvyšší vrchol vyhasnutej sopky Suribači seržant americkej armády slovenského pôvodu Michal Strank. Dobytia ostrova, na ktorom vztyčoval vlajku, sa nedožil. Padol 1. marca 1945.

Nové fakty o najväčšej masakre v histórii Slovenska: FOTO vraždiacich beští, dožili v pokoji v zahraničí

Michal (neskôr Michael) Strank sa stal známym počas bitky o Iwo-džimu cez druhú svetovú vojnu, keď bol spolu so svojimi spolubojovníkmi odfotografovaný pri stavaní vlajky na vrchu Suribači. Slávny záber reportéra Joea Rosenthala zachytáva až druhé vztyčovanie americkej vlajky, pretože tá prvá bola príliš malá.

Michala Stranka na fotografii takmer nie je vidieť.
Zobraziť galériu (5)
Michala Stranka na fotografii takmer nie je vidieť.  (Zdroj: TASR/AP)

Michal Strank sa narodil 10. novembra 1919 na Slovensku v dedine Jarabina, odkiaľ ako šesťročné dieťa odišiel so svojimi rodičmi do USA. Vyštudoval strednú školu v Pensylvánii a v októbri 1939 sa prihlásil do námornej pechoty.

Oslavy po vztýčení vlajky.
Zobraziť galériu (5)
Oslavy po vztýčení vlajky.  (Zdroj: wikipedia/u.s. navy)

Bitka o Iwo-džimu prebiehala od 16. februára do 26. marca 1945 medzi Spojenými štátmi a Japonskom. Americké jednotky zaútočili na japonský ostrov s cieľom obsadiť tunajšie letisko a vytvoriť si tak leteckú základňu pre útok na hlavné Japonské ostrovy. 36-dňový boj si vyžiadal 6800 mŕtvych na americkej strane, ďalších 20-tisíc mužov bolo ranených.

Boje o Iwo-džimu, v pozadí sopka Suribači.
Zobraziť galériu (5)
Boje o Iwo-džimu, v pozadí sopka Suribači.  (Zdroj: wikipedia, usnavy)

Jedným z tých, ktorí na ostrove prišli o život, bol aj Michal Strank. Zahynul po zásahu šrapnelom z americkej lode, keď do piesku kreslil náčrt novej akcie. Posmrtne získal v Spojených štátoch oficiálny certifikát o americkom občianstve a je pochovaný na Arlingtonskom národnom cintoríne, kde leží aj väčšina amerických prezidentov.

Pamätník vojenského námorníctva USA na bitku o Iwo-džimu vo Washingtone.
Zobraziť galériu (5)
Pamätník vojenského námorníctva USA na bitku o Iwo-džimu vo Washingtone.  (Zdroj: TASR)

Strank bol v jednotke najstarší a najskúsenejší. V neskorších rozhovoroch, zdokumentovaných v knihe Vlajky našich otcov napísanej Jamesom Bradleym, je opisovaný ako "mariňák medzi mariňákmi", skutočný bojovník a vodca, ktorý šiel svojim mužom príkladom. Hovoril im: "Poďte za mnou, a budem sa snažiť priviesť vás bezpečne domov k vašim matkám." "Bol to ten druh mariňáka, o ktorom sa píšu knihy a točia filmy," uviedol jeden z jeho bývalých spolubojovníkov.

Viac o téme: Iwo JimaMichal Strank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu