Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vitajte na palube najhorších aeroliniek na svete: Päť dôvodov víťazstva severokórejských Air Koryo

Let s Air Koryo je prosto zážitok Zobraziť galériu (7)
Let s Air Koryo je prosto zážitok (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG - Ak chcete zažiť naozaj jedinečný let, potom sú Air Koryo stvorené priamo pre vás. Nie však preto, že by tam boli až mimoriadne pohodlné sedadlá či nadštandardný servis. Skôr naopak. Uisťujeme vás ale, že let aerolinkami, ktoré využíva aj samotný Kim Čon-un, je naozaj nezvyčajný zážitok.

Ak chcete zažiť nostalgiu čias minulých, potom je pre vás Air Koryo to pravé orechové. Jedine však za podmienky, že nie ste príliš nároční. Táto severokórejská letecká spoločnosť bola totiž portálom Skytrax, ktorý hodnotí aerolinky, vyhlásená za najhoršiu na svete. Experti jej udelili len jednu hviezdu a aj to len preto, že nemajú kategóriu "bez hviezdy". 

Vitajte na palube najhorších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Štátom vlastnené Air Koryo sa vyhrážajú, že sa chystajú modernizovať (dopravcovia zo Stredného východu sa ale pravdepodobne nemusia obávať, že získajú konkurenta); namiesto letu v zastaraných lietadlách, v ktorých podávajú nezabudnuteľné (nie v dobrom) jedlo a ponúkajú veľmi chabý servis, sa vraj zákazníci môžu tešiť na nové stroje, uniformy palubného personálu a dokonca aj biznis triedu, ktorú tak milujú kapitalisti zo Západu. Bloomberg News prišli s piatimi dôvodmi, prečo si kúpiť letenku Air Koryo ešte predtým, než vzrušenie s jednohviezdičkovými aerolinkami navždy pominie. Tu sú: 

Dostanete príležitosť spoznať Severnú Kóreu

Ak s Air Koryo poletíte do Severnej Kórey, naskytne sa vám jedinečná príležitosť spoznať aj túto diktátorskú krajinu. "So všetkých tých fotiek Kima a pochodujúcich vojakov mi už bolo zle. Musela som to vidieť na vlastné oči. A tak sa aj stalo," povedala Mindy, ktorá letela zo Singapuru. 

Vitajte na palube najhorších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Severnú Kóreu ročne navštívi zhruba päťtisíc turistov, ktorých neodradí ani žiadny či veľmi slabý mobilný alebo internetový signál, neustála prítomnosť štátnych sprievodcov a ani fakt, že večer vám kvôli abstencujúcej forme akejkoľvek zábavy neostáva nič iné, len ostať na hoteli. Ešte vždy ale existuje šanca, že vám pobyt v Severnej Kórei spestrí odpálenie rakety či jadrová skúška.

Vitajte na palube najhorších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Unikátna palubná zábava

Na obrazovkách pomaly visiacich zo stropu lietadla sa na vás bude valiť propagandistické vysielanie a hudba Kimovej obľúbenej ženskej skupiny Moranbong, ktorá spieva vlastenecké piesne o ...Kim Čong-unovi. Len pre vašu informáciu - zvuk sa nedá vypnúť. 

Vitajte na palube najhorších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Samotné lietadlá

Air Koryo neoplýva práve najmodernejšími strojmi; nedávno na medzinárodné lety získala dva ruské Tupolevy Tu-204s. Dvojhodinový let ekonomickou triedou z Pekingu vás vyjde na približne 900 wonov (125 eur). Zvyšok flotily ani nestojí za reč. Lieta sa na Iľjušinovi II-62 zo 60. rokov minulého storočia alebo na Antonovi An-24, ktorý je ešte o desaťročie starší. V roku 2006 Európska únia zakázala aerolinkám Air Koryo z bezpečnostných dôvodov prelet cez svoj vzdušný priestor. Neskôr povolila lety tupolevom. 

Vitajte na palube najhorších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zabudnite na dlhé rady na letisku

Starý terminál pchjongjanského letiska je už minulosťou; medzinárodné letisko Sunan sa už v súčasnosti pýši novou budovou. Pri asi len šiestich medzinárodných letoch denne a nulovej hrozbe štrajku pracovníkov vám nehrozia žiadne "šóry" pri bezpečnostnej kontrole a celý terminál máte prakticky celý len pre seba. 

Chystáte sa letieť s flydubai? Na palube vás môže niečo zaskočiť, užitočné RADY pre vás

Jedlo

Najväčšia chuťovka prichádza na záver, a to v podobe slávneho záhadného mäsového burgeru, ktorý je najfotografovanejším artiklom súvisiacim s Air Koryo vôbec. "Každý si z toho robí srandu, ľudia o ňom rozprávajú už roky," hovorí Sam Chui, ktorý zjedol aspoň desať týchto burgerov a stále je nažive, aby o tom mohol poreferovať ostatným.

Vitajte na palube najhorších
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Aby sme ale neboli len kritickí, pivo na palube vraj servírujú celkom dobré. I keď, ak ho ľuďom podávajú po onom burgeri, je možné, že ich chuťové bunky sú natoľko omámené, že jednoducho necítia. 

Viac o téme: Severná kóreaAerolinkyAir koryo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu