Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Záhadný zvuk z Mesiaca vydesil NASA: Halucinácie astronautov alebo dôkaz mimozemšťanov?

Astronauti o čudných zvukoch, ktoré počuli na odvrátenej strane Mesiaca štyridsať rokov mlčali. Zobraziť galériu (2)
Astronauti o čudných zvukoch, ktoré počuli na odvrátenej strane Mesiaca štyridsať rokov mlčali. (Zdroj: SITA)

HOUSTON – Vesmír dokáže stále prekvapiť, aj tým, čo sa stalo ešte v roku 1969. Dva mesiace pred tým, ako posádka Apollo 11 pristála na Mesiaci, Apollo 10 zostúpilo na jeho orbitu. Preleteli okolo odvrátenej strany Mesiaca, čo bolo skutočne napínavé, nemali totiž signál so Zemou. Práve vtedy sa stalo niečo, čo si experti nevedia vysvetliť.

Apollo 10 počas svojho preletu nad odvrátenou stranou Mesiaca nemali asi hodinu žiadny rádiový ani iný kontakt s riadiacim centrom. Počas toho sa však udialo niečo, čoho sa aj samotní astronauti zľakli natoľko, že o tom odmietli neskôr hovoriť pred nadriadenými. A tak toto tajomstvo ležalo zabudnuté, až kým sa v roku 2008 nezačali opäť analyzovať prepisy a zvukové záznamy (strana 241) z tohto letu.

Walt Cunningham (Apollo 7), James Lovell (Apollo 8 a 13), David Scott (Apollo 15), Buzz Aldrin (Apollo 11), Charles Duke (Apollo 16), Thomas Stafford (Apollo 10) a Eugene Cernan (Apollo 10 a 17) pózujú pri príležitosti 40. výročia pristátia na Mesiaci.
Zobraziť galériu (2)
Walt Cunningham (Apollo 7), James Lovell (Apollo 8 a 13), David Scott (Apollo 15), Buzz Aldrin (Apollo 11), Charles Duke (Apollo 16), Thomas Stafford (Apollo 10) a Eugene Cernan (Apollo 10 a 17) pózujú pri príležitosti 40. výročia pristátia na Mesiaci.  (Zdroj: SITA)

Tieto pásky totiž obsahovali „zvláštnu, akoby z iného sveta pochádzajúcu hudbu“, ktorú zachytil vysielač a astronauti ju počuli vo svojich headsetoch. Záznamy odhalili aj to, že veliteľ Thomas Stafford, pilot veliteľského modulu John Young a pilot lunárneho modulu Eugene Cernan sa o tomto nezvyčajnom zvuku medzi sebou rozprávali. Počuli údajne niečo, že ešte nikdy predtým nepočuli.

„Znie to ako, no viete, vesmírny druh hudby,“ povedal Cernan. „Počujete to? Ten pískavý zvuk? Vohoooo...“ znelo ďalej kabínou. „No, je to skutočne divná hudba,“ priznali astronauti. Tieto neidentifikovateľné zvuky musela trojica, zjavne značne vystrašených astronautov, počúvať celú hodinu. „Môžeme im o tom povedať?“ pýtali sa navzájom tesne predtým, ako znova nadviazali kontakt zo Zemou.

Tieto skoro 40 rokov staré nahrávky schované v stráženom a neprístupnom archíve skutočne obsahujú zvláštne zvuky, ktoré v tom čase NASA bez úspechu preskúmala, verejnosti však nedala nič vedieť, teraz sa bránia frázou „bolo to v najlepšom záujme“. Všetko sa teraz podarilo zverejniť kanálu Science Channel, ktorý pod názvom Nevysvetliteľné súbory NASA pravidelne informuje verejnosť o rôznych nezrovnalostiach tohto druhu.

„Vieme o mnohých incidentoch, keď chlapi, ktorí leteli do vesmíru videli a počuli veci, ktoré nevedeli rozpoznať, o to všetko sa zaujímame. Máme veľmi otvorenú myseľ, čo sa týka možností, čo sa stalo. Sú to dôkazy z počutia, ale toto je hmatateľný dôkaz. Ťažko postrehnuteľná spomienka je jedna vec, ale skutočný dôkaz, to je niečo úplne iné,“ povedal na margo záznamov NASA Alfred Worden, astronaut, ktorý letel v posádke Apollo 15.

Viac o téme: AstronautiMesiacOdvrátená stranaApollo 10Zvláštne zvuky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu