Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvyknete spať viac ako osem hodín? Dávajte si pozor, hrozí vám, že TAKTO zomriete!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/LOS ANGELES - Vypnúť ráno budík a pokračovať v spánku sa môže zdať byť neškodné. Podľa vedcov z Newyorskej univerzity tomu tak ale nemusí byť, pretože riziko mŕtvice sa zvyšuje o 146 percent, ak človek spí viac ako osem hodín denne. Spať menej je tiež nebezpečné, ale len o 22 percent, citoval z odbornej štúdie britský denník The Daily Mail.

Práca môže aj vraždiť: Mita (†24) skolabovala po tom, čo makala 30 hodín bez prestávky

Experti sledovali v rokoch 2004 až 2013 celkom 288.888 dospelých rôzneho veku a pôvodu a s rôznymi životnými návykmi a analyzovali, ktoré faktory prispievajú k mozgovej mŕtvici. Zo štúdie, ktorá bola teraz zverejnená v Los Angeles, vyplýva, že najlepšou prevenciou mŕtvice je sedem až osemhodinový spánok a polhodinové až hodinové cvičenie trikrát až šesťkrát týždenne.

Mozgová mŕtvica je treťou najčastejšou príčinou úmrtí po chorobách srdca a rakovine. Jej riziko zvyšuje fajčenie, nadváha, nedostatok pohybu a zlé stravovacie návyky.

Už viac štúdií ukázalo, že pre väčšinu ľudí je zdravšie spať medzi siedmimi až ôsmimi hodinami. Napríklad minuloročná štúdia Harvardovej univerzity zistila, že tento počet hodín spánku znižuje pravdepodobnosť diabetu druhého typu u žien. Vedci z Warwickskej univerzity zase dospeli k záveru, že menej ako šesť hodín a viac ako osem hodín spánku zhoršuje pamäť a schopnosť rozhodovania.

Kruhy pod očami môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci tiež tvrdia, že ľudia spiaci denne šesť až osem hodín budú zrejme žiť dlhšie a budú zdravší ako tí, ktorí spia menej ako šesť hodín.

Vedci už zistili, že príliš málo spánku priamo ovplyvňuje hladinu inzulínu, hormónu, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Nie sú si ale istí, prečo je problematické spať príliš dlho. Podľa jednej teórie dlhý spánok znižuje jeho kvalitu. Iná teória tvrdí, že dlhším spaním sa skracuje doba aktivity cez deň.

Prerušovaný spánok môže narušiť pamäť či zvýšiť úroveň stresu. K tomu je náchylný ten, ktorého biologické hodiny sú pravidelne narušované, ako napríklad dojčiace matky, či ľudia pracujúci na zmeny.

Viac o téme: Spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu