Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci po sto rokoch konečne potvrdili to, čo sa len šepkalo: Navždy sa zmení náš pohľad na vesmír

Gravitačné vlny predsa len existujú Zobraziť galériu (6)
Gravitačné vlny predsa len existujú (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Vedcom sa podarilo zachytiť gravitačné vlny, čím sa po sto rokoch hľadania potvrdila ich existencia. Tú vo svojej Všeobecnej teórii relativity predpokladal ešte Albert Einstein, ktorý gravitačné vlny definoval ako lokálne deformácie časopriestoru. O prelomovom objave informovali dnes odborníci na tlačovej konferencii americkej Národnej vedeckej nadácie (NSF).

Spozorované vlny pochádzali z kolízie dvoch čiernych dier vzdialených 1,3 miliardy svetelných rokov od Zeme. Jedna mala 36-násobok hmotnosti Slnka, druhá 29-násobok a obe sa v momente splynutia blížili k sebe polovičnou rýchlosťou svetla. Ich výsledkom boli nielen gravitačné vlny, ale aj jedna čierna diera, ktorá je viac ako 60-krát hmotnejšia ako Slnko. 

Vedci po sto rokoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vlny zachytili dve mimoriadne citlivé zariadenia Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), vzdialené od seba tisíce kilometrov.

Vedci po sto rokoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Detektory nachádzajúce sa na opačných koncoch USA, konkrétne vo washingtonskom Hanforde a v Livingstone v štáte Louisiana, disponujú laserovým systémom, ktorý umožňuje precízne merania časopriestoru.

Vedci po sto rokoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V každom zo zariadení sa laserový lúč rozdelí na dve časti, ktoré putujú do na seba kolmých štvorkilometrových tunelov. Na ich koncoch sa nachádzajú zrkadlá, ktoré lasery odrážajú a opätovne ich spájajú. Ak gravitačná vlna prejde jedným alebo oboma laserami, zmení tým rýchlosť, ktorou sa šírilo svetlo, čím sa novovzniknutý lúč bude líšiť od toho pôvodného. 

Vedci po sto rokoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ďalším významným objavom projektu je potvrdenie teórie, že sa gravitačné vlny šíria rýchlosťou svetla. Vďaka tomuto poznatku bude možné nielen vytvárať nové teórie v oblasti astrofyziky, ale tiež skúmať čierne diery, kvazary či neutrónové hviezdy. 

Viac o téme: Albert EinsteinGravitačné vlny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu