Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mesto na VIDEU bolo dejiskom unikátneho prírodného divadla: Dar bohyne Afrodity?!

Mesto bolo plné peny
Mesto bolo plné peny (Zdroj: Youtube/alainducapsizun, brytho9y)

SAINT GUÉNOLÉ - Západné pobrežie Európy ochromila tento týždeň búrka Imogen s obrovskými prílivovými vlnami, ktoré zanechali veľké škody a zranili niekoľko ľudí. Francúzske pobrežné mesto Saint-Guénolé však obdarovala niečím naozaj výnimočným.

V niektorých oblastiach Francúzska dosahovala podľa Fr.euronews.com rýchlosť vetra počas búrky Imogen až 120 km/h. V bretónskom Saint-Guénolé sa však prílivová vlna zmenila na masívnu hustú penu, ktorá pokryla celé mesto. Miestni hovorili o vskutku podivnom prírodnom divadle. Podľa legendy sa práve z morskej peny zrodila aj grécka bohyňa Afrodita.

Najvyššia vlna mala až 19 metrov

Vietor so silou hurikánu a obrovské vlny v pondelok bičovali aj pobrežie Británie, do ktorej dorazila zimná búrka. Tlačová agentúra AP informovala, že vyše 13 000 domovov zostalo bez dodávok elektriny, keď Írsko, Wales a južné Anglicko bičovala búrka Imogen.

Miesta na Zemi, ktorým sa radšej vyhnite: Blesk sem udiera najčastejšie, takmer každý deň!

Pobrežné mestá sú premáčané obrovskými morskými vlnami, ktoré vznikli v dôsledku silného vetra a vysokého prílivu. Meteorologický úrad uviedol, že pri prístavnom meste St. Ives v juhozápadnom Anglicku zaznamenali 19-metrovú vlnu. A pri majáku Fastnet na juhozápadnom pobreží Írska dosahovala stála rýchlosť vetra 195 kilometrov za hodinu. Búrka si vynútila zrušenie vlakov i letov, trajekty zostali v prístavoch a cestujúcich varovali, aby boli mimoriadne opatrní. 

Viac o téme: PenaImogen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu