Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Klimatológovia povedali pravdu, ktorú svet nechce počuť: Toto nás čaká o 10-tisíc rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vedci prezradili, ako bude vyzerať náš svet o 10-tisíc rokov neskôr. Z rán, ktoré človek zasadil našej planéte, sa bude Zem spamätávať ešte dlho. Ak si myslíme, že globálne otepľovanie je len otázkou najbližších sto rokov, hlboko sa mýlime.

Veľká skupina významných klimatológov urobila v časopise Nature Climate Change vyhlásenie, že účinky klimatických zmien budú pretrvávať ešte najmenej 10-tisíc rokov. Globálne otepľovanie zasiahne budúcnosť natoľko, že svojou dĺžkou presiahne aj trvanie ľudskej civilizácie.

Prekvapivé proroctvo vedcov o globálnom otepľovaní: Do piatich rokov nastane zmena

Podľa odborníkov robíme chybu, keď uvažujeme o dôsledkoch klimatických zmien len v horizonte 21. storočia. Mali by sme brať do úvahy aj to, že dlhodobé dôsledky bude naša planéta pociťovať ešte najbližšie tisíce rokov.

Priemerná pôjde o 7 stupňov Celzia nahor

Morská hladina bude podľa vedcov aj naďalej stúpať. Žijeme totiž v ére s konštantným stúpaním morskej hladiny. Významným hýbateľom klimatických zmien je oxid uhličitý, ktorý ostáva v atmosfére veľmi dlhú dobu, kým sa pomaly odstráni pomocou prírodných procesov. „Značná časť uhlíka nahromadeného v atmosfére počas nášho storočia tam zostane ešte desiatky až stovky tisíc rokov,“ poznamenal klimatológ Anders Levermann.

Klimatológ o dramatických zmenách, ktoré čakajú Slovensko: V lete nám hrozia bleskové povodne

Od roku 750 až do súčasnosti sa vďaka ľudskej činnosti nahromadilo v atmosfére 500 gigaton uhlíka, čo predstavuje asi 2 000 gigaton oxidu uhličitého. V súčasnosti produkujeme asi 10 gigaton uhlíka ročne a toto číslo podľa odhadov v budúcnosti ešte viac porastie. V rámci 21. storočia teda s veľkou pravdepodobnosťou vyprodukujeme okolo 700 giganton uhlíka.

O 10-tisíc rokov by mohla byť priemerná teplota na našej planéte až o 7 stupňov Celzia vyššia, morská hladina stúpne až o 52 metrov a v Grónsku už nebude žiadny ľad. Vzhľadom na slabé opatrenia na elimináciu CO2 a volanie aktivistov do prázdna je našou jedinou nádejou vývoj technológie, ktorá by dokázala odstraňovať CO2 z ovzdušia a tým pádom pomôcť ochladzovať stále teplejšiu planétu.

Klimatológovia povedali pravdu, ktorú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu