Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aké to je zomrieť: Spovede ľudí, ktorí zažili smrť, ich slová vás rozhodne prekvapia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: hangthebankers.com)

LONDÝN - "Nepovedala by som, že som nič necítila. Cítila som pohodlie. Cítila som, že nie som sama," to je len jedna z mnohých spovedí tých, ktorí sa dostali do kontaktu so smrťou. I keď zrejme každého z nás desí, vraj to nie je až taký nepríjemný zážitok.

Všetci o nej premýšľame, no len málo z nás je schopných o smrti otvorene hovoriť. Aké je to zomrieť? Niektoré štúdie zistili, že po klinickej smrti (keď prestane biť srdce) mozog ešte určitý čas pracuje. K dispozícii sú tiež dôkazy, ktoré naznačujú, že existuje akési "pohotovostné" vedomie, ktoré je zodpovedné za prežívanie zážitkov blízkych smrti, kedy ľudia dokážu počuť, cítiť a dokonca aj vidieť veci po tom, ako klinicky zomrú. Mozgová aktivita síce ustane, ale ľudia, ktorých sa aj v tomto štádiu podarilo oživiť, rozprávajú o tom, čo sa deje počas procesu umierania. 

Aké to je zomrieť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Webová stránka Quora, kde ľudia odpovedajú na otázky najrôznejšieho typu, sa pýtala, aby užívatelia opísali svoju vlastnú skúsenosť so smrťou. Dostala veľmi zaujímavé odpovede. Tu sú:

Smrť nie je nevyhnutne zlá

Mnohí ľudia mali prekvapivo so smrťou pozitívne zážitky. Jedna žena povedala, to bolo "blažené, pokojné, vzrušujúce a oddychové". Muž, ktorého sa podarilo defibrilátorom oživiť po tom, ako utrpel srdcovú zástavu, zas skonštatoval, že "umieranie bolo až pozoruhodne pokojné". "Jednoducho som zaspal. Žiadna bolesť, nič zlé som necítil. Na to, ako sa mi zastavilo srdce, si vôbec nepamätám. Len dúfam, že keď zomriem naozaj, bude to rovnako pokojné." 

Aké to je zomrieť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalšia žena, ktorá "zomrela" dvakrát, zažila toto: "Prvýkrát som cítila mier a pohodlie. Cítila som, že nie som sama. Videla som veľa farieb. Druhý raz som zomrela ako 23-ročná a cítila som presne to isté. Pocit, že som obklopená niečím známym. Pocit pokoja a bezpečia." 

Títo ľudia poznajú najväčšie tajomstvo života: Vieme, čo príde po smrti, zažili sme to 

Vaše zmysly ochabnú 

Viacerí ľudia opísali, že počas umierania stratili niektoré zo svojich piatich zmyslov. "Ako sa blížila moja posledná chvíľa, začali ma postupne opúšťať zmysly. Jeden po druhom. Najprv som stratil hmat, potom sluch. Neskôr čuch a aj chuť. Nakoniec som prišiel o zrak a nastala beloba," hovorí o svojej skúsenosti istý mladík. Ďalší užívateľ zas opísal iný zmyslový zážitok. "Počul som dokonale pípanie monitora, aj vravu lekárov, ale iné zmysly som necítil. Ako som tak upadal do bezvedomia, cítil som sa veľmi uvoľnene, nemusel som dýchať, žiadna bolesť, jednoducho totálna pohoda." 

Aké to je zomrieť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dozvieme sa niekedy zvyšok príbehu?

Rozoznávame tri druhy smrti - klinickú, biologickú a organickú (prírodnú). Pri klinickej smrti prestáva biť srdce a práve vtedy ľudia prežívajú svoje "posmrtné" zážitky. Ostatné dva druhy smrti sú hlbšie a prakticky nezvratné. Počas biologickej smrti prestávajú pracovať orgány, napr. pečeň, obličky či pankreas. Organická smrť nastáva vtedy, keď umrie mozog. 

Aké to je zomrieť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa aj niekedy podarilo priviesť niekoho späť z tohto štádia, jeho telo, resp. myseľ, už nefungovala natoľko, aby bol schopný o tom porozprávať.  "Smrť nie je náhla udalosť, ale skôr progres k tomu, čo dnes nazývame nezvratným bodom," tvrdia odborníci. 

Viac o téme: SmrťKlinická smrťUmieraniePosmrtný zážitok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu