Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Volkswagen Tiguan: Očakávaná hviezda

Zobraziť galériu (5)

Autá typu SUV sa u nás vždy tešili veľkej obľube. Rovnako to platí pre autá pochádzajúce z nemeckého koncernu Volkswagen. Už to predpovedá novému Tiguanu veľký úspech. Inžinieri vo Volkswagene však nenechali nič na náhodu a neuspokojili sa len so zvučným menom. Preto dostal Tiguan do vienka to najlepšie, čo Volkswagen ponúka.

Segment kompaktných mestských SUV sa trasie, pretože doň čoskoro pribude Volkswagen Tiguan. Vyzbrojený pútavým dizajnom, skvelou výbavou a konektivitou, asi zoberie konkurencii vietor z plachiet.

V prvom rade sa popracovalo na dizajne. Nový Tiguan je dlhší a širší, ale zároveň nižší, takže pôsobí športovejšie a sebaistejšie. Jeho hmotnosť je pritom nižšia a karoséria je ešte tuhšia, čo je predpokladom na vysokú mieru bezpečnosti. Korporátny dizajn Volkswagenu Tiguanu náramne pristane. Väčšie rozmery sa pretavili aj do priestoru pre posádku. Tu je vďaka väčšiemu rázvoru o poznanie viac miesta. Aj sedadlá sú uložené tak, aby sa v nich lepšie sedelo. Základný objem batožinového priestoru je teraz až úctyhodných 615 litrov (predchodca mal o 145 litrov menej), pričom po sklopení operadiel zadných sedadiel je k dispozícii rovná ložná plocha a objem až 1 655 litrov. To je skvelá správa pre ľudí, ktorí žijú aktívnym životom. Prevážať športové náradie alebo iné veľké predmety totiž nie je problém.

Palubná doska srší kvalitou a high-tech nádychom. Namiesto klasických budíkov tu môžete mať za príplatok digitálny prístrojový štít, podobný ako v Passate. Tiguan môže byť ako prvé SUV Volkswagenu vybavený aj priehľadovým displejom HUD, takže pre dôležité informácie nemusíte sklápať zrak z cesty – máte ich priamo v zornom poli. Doménou Tiguanu je konektivita – rozumie si so smartfónmi s iOS, ako aj s Androidom. Ich obrazovky je možné zrkadliť na plochu displeja navigácie a využívať ho na ovládanie všetkých dostupných funkcií. Samozrejme, pri jazde sa niektoré z nich z bezpečnostných dôvodov zablokujú.

Volkswagen Tiguan nezaostáva ani na poli bezpečnosti. Sú tu asistenčné systémy, ktoré pomáhajú zabrániť menším škrabancom, ako napríklad parkovacie kamery Area View s 360° 3D pohľadom na vozidlo, parkovací asistent, upozornenie na vozidlo v mŕtvom uhle a podobne. Iné bezpečnostné technológie dokážu zabrániť aj pokrčeniu plechov či dokonca vážnej dopravnej nehode. Tiguan totiž neustále monitoruje situáciu okolo seba, ako aj správanie vodiča. Pomocou kamier za čelným sklom dokáže rozoznávať chodcov či prekážky, na ktoré vodiča upozorní a ak ten nereaguje, dokáže Tiguan aj autonómne zabrzdiť. Svojho vodiča upozorní, ak zistí, že je unavený a mal by si oddýchnuť. Funkcia Emergency Assist sa zas v prípade zlyhania vodiča snaží vodiča prebudiť krátkym prudkým pribrzdením a ak nereaguje, zastaví samovoľne na krajnici a zapne výstražné svetlá. Z komfortných funkcii spomeňme ešte adaptívny tempomat so schopnosťou čiastočne autonómnej jazdy v dopravných zápchach.

Novinky sa dostali aj do oblasti podvozka – Tiguan má teraz s pohonom všetkých štyroch kolies 4Motion Active Control štyri režimy jazdy – offroad, offroad individual, snow a onroad. Vďaka šikovne nastavenej elektronike a zvýšenému podvozku dokáže Tiguan mimo spevnených ciest hotové divy. A pritom, keď ho uvidíte krásne nalešteného, zaparkovaného pri nejakom nákupnom centre, tak by ste to do neho ani nepovedali. Ak vás nový Tiguan zaujal, prečítajte si o ňom viac na www.dasauto.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu