Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhadná diagnóza odhalená vďaka Slovákovi na FOTO: Žena mala po tele obrovské hrče

Štefan zo Slovenska sa s ojedinelou diagnózou trápil
Štefan zo Slovenska sa s ojedinelou diagnózou trápil (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN – Bezradní lekári nevedeli pomôcť 64-ročnej pacientke, ktorej sa na tele začali vytvárať obrovské nepekné hrče tukového tkaniva, a tak začali intenzívne pátrať. S podobnou diagnózou sa totiž nikdy doposiaľ nestretli. Až kým neobjavili aj vzácny prípad Štefana zo Slovenska.

Britským lekárom sa aj vďaka prípadu Štefana zo Slovenska, o ktorom sme naposledy písali v novembri minulého roka, podarilo zistiť, že pacientka trpí ojedinelou Madelungovou chorobou. Na chrbte a ramenách mala veľké hrče tukového tkaniva, ktoré pribúdali päť rokov, až prerástli do neúnosného stavu. Zúfalí lekári hľadali vysvetlenie podivnej choroby a dopátrali sa k niekoľkým diagnózam Madelungovej choroby, medzi ktorými bol aj prípad Slováka Štefana.

Kozmetička žene (49) zničila život, bojí sa pozrieť do zrkadla: Vyzerám ako klaun

V prípade Slováka išlo abnormálne veľký tumor pod krkom, ktorý sa po desiatich rokoch trápenia chirurgom podarilo odstrániť. Bohužiaľ, niekoľko mesiacov po úspešnej operácii zomrel na mozgovú porážku. Prípad 64-ročnej britskej pacientky bol však oveľa komplikovanejší. Lekári zistili, že jej problémy súvisia s vytrvalým 40-ročným alkoholizmom, ktorý v jej prípade viedol k poškodeniu pečene.

Pri pohľade na pacientku zažili lekári najprv šok, uvádzajú viaceré médiá. Jej stav bol taký zlý, že takmer nevychádzala z domu a sťažovala sa na celkovú svalovú slabosť. Pacientka tiež trpela život ohrozujúcou ketoacidózou, teda enormne zníženou hladinou inzulínu, ktorá je typická pre ľudí trpiacich cukrovkou. Dlhoročný alkoholizmus jej úplne rozvrátil metabolizmus tukov. Mala však šťastie – lekári zistili, že hrudkovité tkanivo je nezhubné. Napriek ústretovosti lekárov pacientka prekvapivo odmietla ísť na operáciu, počas ktorej by jej nevzhľadné hrče odstránili, ale prisľúbila aspoň, že prestane piť. O prípade informoval British Medical Journal case report.

 

...

 

Viac o téme: Madelungova chorobaHrča na tele
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu