Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci potvrdili, čím sa zvyšuje riziko rakoviny: Ženy, ak chcete mať zdravé prsia, nejedzte TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Cukor zvyšuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny prsníka a metastáz, predovšetkým ide o fruktózu. Výskum amerických vedcov osvetľuje mechanizmus, ktorý vyvoláva "nebezpečnú súvislosť" medzi konzumáciou sladkostí a vznikom nádoru. Nie je to len otázka kilogramov navyše a estetického vzhľadu. Hojná konzumácia cukrov, typická pre západné stravovanie, zvyšuje nebezpečenstvo vzniku zhubných národov na prsiach a metastáz v pľúcach. Novým spôsobom osvetľuje "sladké nebezpečenstvo" štúdia vedcov z prestížneho Andersonovho centra pre výskum rakoviny americkej Texaskej univerzity.

Hrozivé zistenia o rakovine: Slováci sú najhorší na svete, pri jednom z najzákernejších druhov

Už skoršie epidemiologické štúdie preukázali, že prísun cukrov pochádzajúcich z jedla má významný vplyv na vývoj karcinómu prsníka. Podporuje totiž zápalové mechanizmy alebo vedie k zvýšenej hladine inzulínu v krvi. To prispieva k vzniku choroby.

Inzulín je hormón, ktorý organizmus produkuje v reakcii na zvýšenie hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však aj iné stránky fungovania nášho organizmu, a preto je považovaný za kľúčový hormón vo vzťahu medzi jedlom a rakovinou. Príliš veľa inzulínu v krvi napríklad vedie u žien k nadmernej produkcii testosterónu, mužského pohlavného hormónu. Inak inzulín prispieva k produkcii rastového faktoru IGF-1, ktorý je doslova "hnojivom" pre bunky, obzvlášť tie rakovinové.

Americkí vedci najprv skúmali vplyv cukru na mliečne žľazy u pokusných zvierat v laboratóriu a potom ukázali vplyv konzumácie cukrov na aktiváciu metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenázy), ktorý uľahčuje rast nádoru a šírenie metastáz.

Aj obyčajný cukor sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Na vine je najmä fruktóza, a to viac ako glukóza," uvádza Lorenzo Cohen, spoluautor štúdie a docent Texaskej univerzity. "Všeobecne ale vieme, že nadmerný prísun cukrov, amidov a sacharidov vedie k zvyšovaniu telesnej hmotnosti, čo končí až obezitou, stresom, poškodením drobných ciev a vedie ku kardiovaskulárnym chorobám. Teraz ale bolo viackrát potvrdené, že existuje vzťah medzi nadbytkom cukrov a nádorom," dodáva Cohen, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera.

Aby sme udržali hladinu inzulínu v krvi nízku, musíme značne znížiť (alebo úplne vylúčiť) konzumáciu bieleho i hnedého cukru a na sladenie používať napríklad slad z jačmeňa. V jedálničku by sme tiež mali obmedziť rafinované sacharidy (bielu múku alebo ryžu), a to v prospech celozrnnej múky či celozrnnej ryže a zemiakov. A tiež by sme sa mali zoznámiť s glykemickým indexom, ktorý ukazuje, ako jedlo zvýšilo úroveň glykémie v tele.

Viac o téme: CukorRakovinaPrsníkFruktóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu