Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mýty o zdravom stravovaní: Toto je osem potravín, o ktorých máte úplne skreslené predstavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – O tom, čo by sme mali jesť a čo naopak nášmu telu škodí, sa napísalo a povedalo toľko, že nikto už poriadne netuší, kde je pravda. Existuje však niekoľko základných omylov, ktoré istým ziskuchtivým "odborníkom na výživu" pomáhajú zarábať bez toho, že by niekomu pomáhali. Pozrime sa na ne spolu.

Pečenie bez cukru

Ak sa rozhodnete pri pečení nepoužiť bežný cukor, budete ho pravdepodobne musieť niečím nahradiť – hnedým cukrom, sirupom či hroznovým cukrom. Tieto prísady však obsahujú viac tuku a kalórii, najmä ak do koláča použijete orechy, kokosový olej či mandle. Inými slovami, ak nahradíte biely cukor niečím kalorickejším, zrejme to nebude to, čo ste chceli dosiahnuť.

Muffiny bez múky a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila)

Ovocný džús

 To, že ovocie má veľa kalórií, vie takmer každý. Jednoduché cukry, ktoré sa tak automaticky nachádzajú aj v ovocných džúsoch, sa však hromadia množstvom použitého ovocia, ktoré spolu zmiešate do šťavy. Preto ide svojím spôsobom o preťaženie organizmu kalorickou bombou. Navyše, keď jete ovocie samotné, dostanete do seba aj dužinu, ktorá často obsahuje dôležité živiny. Ideálne je kombinovať pri výrobe džúsov ovocie a zeleninu.

Smoothies

Ovocie, jogurt, zmrzlina a med dokopy obsahujú toľko kalórií ako má 12 lyžičiek cukru. Ďalšou nevýhodou je aj tekutý stav týchto potravín. Keď telo prijme tekuté kalórie, považuje ich za doplnky, ktoré nemusí vedieť správne využiť. Ideálne je použiť len jeden kus ovocia, viac ľadu s mliekom či jogurtom, aby ste udržali príjem cukru na správnej úrovni.

Obľúbené smoothie nápoje vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Ryžové dobroty

Je jedno, akým spôsob je ryža upravená, ide o zdroj karbohydrátov, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi spoločne s inzulínom, ktorý podporuje ukladanie tukov v tele. Ryža má tiež nízky obsah bielkovín a iných kľúčových živín, takže poskytuje jednoducho iba prázdne kalórie, z ktorých človek nemá dlhotrvajúcu energiu.

Ovocný jogurt

Bežne jogurty, ktorých bývajú v supermarketoch plné poličky, obsahujú toľko kalórií ako dva krajce chleba či 6 lyžičiek cukru. Všeobecne platí, že čím vyšší obsah bielkovín a nižší obsah sacharidov jogurty majú, tým sú pre vás lepšie. Ideálne sú už aj u nás vo veľkej miere dostupné grécke jogurty, ktoré majú aj úplne inú chuť.

vychytávky, jogurt
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: liveleak.com)

Diétne nealkoholické nápoje

Napriek tomu, že sýtené nápoje sú stále lepšou voľbou ako alkohol, neznamená to, že ich diétna verzia je ideálna. Keďže nesmú obsahovať cukor, pri ich dochucovaní sa používajú umelé sladidlá, ktoré podľa výskumov podporujú chuť k jedlu.

Bezlepkové pečivo

Ak máte celiakiu, nemáte veľmi na výber a musíte sa zmieriť z bezlepkovou stravou. Treba byť však opatrný, bezlepkové pečivo obsahuje miesto pšenice ryžovú múku alebo iné podobné zložky, ktoré obsahujú viac sacharidov ako bežný chlieb. 

To, že má chlieb
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mandľové mlieko

Mandľové mlieko s obľubou používajú napríklad vegáni, aj preto, že obsahuje málo kalórií a takmer žiadne cukry. V mandliach je však menej ako 2 percentá „mlieka“, ktoré má skutočne nízky obsah vápnika a bielkovín. Mandľové mlieko potom často obsahuje pridané cukry či olej, aby sa zlepšila jeho chuť a štruktúra.

Viac o téme: PotravinyMýty o zdraví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu