Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obrovská letecká tragédia, pri ktorej zahynulo 81 nevinných: Hrozivá pravda po 35 rokoch

Toto zostalo z talianskeho lietadla, ktoré nad Stredozemným morom zrejme zostrelili Francúzi. Zobraziť galériu (5)
Toto zostalo z talianskeho lietadla, ktoré nad Stredozemným morom zrejme zostrelili Francúzi. (Zdroj: Museo Ustica)

PARÍŽ – Dlhých 35 rokov už trvá vyšetrovanie jednej z najväčších talianskych leteckých katastrof, pri ktorej zahynulo 81 ľudí. Napriek niekoľkým záverom rôznych vyšetrovacích skupín sa doteraz neporadilo objasniť, čo sa stalo s lietadlom DC9 spoločnosti Itavia, ktoré 27. júna 1980 letelo z Bologne do Palerma. S jasnou odpoveďou prišli až teraz Francúzi, ktorí zrejme lietadlo zostrelili.

S menším talianskym lietadlom, ktoré z Bologne odletelo niekedy po ôsmej hodine večer, dispečeri stratili kontakt neďaleko ostrova Ustica medzi Sicíliou a Apeninským polostrovm. Napriek tomu ho začali záchranné zložky hľadať až ráno, čo už pre 78 pasažierov na palube a troch členov posádky bolo, samozrejme, neskoro. Trosky sa našli v hĺbke asi 3700 metrov.

Trosky lietadla takto cestovali naspäť do Bologne.
Zobraziť galériu (5)
Trosky lietadla takto cestovali naspäť do Bologne.  (Zdroj: Profimedia)

Prvé závery vyšetrovanie tejto leteckej tragédie zverejnilo talianske vojenské letectvo. Trup staršieho lietadla podľa nich nevydržal a rozlomil sa. Letecká spoločnosť Itavia po týchto správach skrachovala. Potom však prišla ďalšia správa, ktorej závery poukazovali na úplne iného vinníka. Na úlomkoch lietadla sa totiž našli stopy po výbušnine.

Opotrebované lietadlo

Líbya potvrdila informácie o tom, že v čase pádu lietadla v tejto oblasti mali mig Muammara Kaddáfího. Ďalšie vyšetrovanie však narazilo na odpor líbyjských úradov podať akékoľvek relevantné informácie. Ukázalo sa však, že Kaddáfího mig nebol jediným rýchlym lietadlom v oblasti. Identita druhého stroja však ostala neznáma. Jedna z teórií sa upínala k Spojeným štátom, ktoré v Neapole mali svoju flotilu.

Obrovská letecká tragédia, pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vtedajší premiér Giuliano Amato sa tak rozhodol, že trosky lietadla je nutné vyloviť a DC9 znova poskladať. Ujala sa toho francúzska firma, ktorá mala blízke vzťahy so svojím ministerstvom obrany. V hangári v Palerme experti lietadlo zrekonštruovali a zistili šokujúcu správu: DC9 spadlo, lebo na palube nastal výbuch alebo ho zasiahla raketa.

Na vine bola explózia

Pokoj mŕtvym dušiam na palube a ich rodinám to však neprinieslo. Napriek spolupráci viacerých úradov sa nepodarilo zistiť, koho chybou prišlo o život 81 ľudí. Ďalší posun v prípade tak nastal až v roku 2007, keď Francesco Cossiga, v roku 1980 predseda talianskej vlády, v televízii vyhlásil, že lietadlo aeroliniek Itavia zostrelila francúzska stíhačka, ktorá si DC9 pomýlila s Kaddáfího migom.

Príbuzní obetí sa každoročne stretávajú v Bologni.
Zobraziť galériu (5)
Príbuzní obetí sa každoročne stretávajú v Bologni.  (Zdroj: Profimedia)

Francúzi po tomto vážnom obvinení začali zahmlievať. Tvrdili, že ide o vojenské tajomstvo, potom zase vyhlásili, že v tom čase už ich základňa na Korzike nebola aktívna. Až teraz francúzska televízna stanica Canal Plus zrejme odkryla dlho utajované skutočnosti. Vo svojej reportáži priniesli aj rozhovory s vtedajšími vojenskými zamestnancami zo základne na Korzike, ktoré potvrdzujú, že to pokojne mohli byť oni.

Za všetko mohli Francúzi

Dokonca sa v tom čase v okolí plavila aj francúzska lietadlová loď R99 Foch, ktorej prítomnosť francúzske orgány zatajovali. Jediný dôkaz, ktorý by konečne príbuzným obetí, Talianom, ktorí sa každoročne stretávajú na letisku v Bologni, aby spoločne žialili, odhalil pravdu, leží v archívoch Chateau de Vincennes pri Paríži.

Prezident Carlo Azeglio Ciampi (vpravo) sa kvôli tejto leteckej katastrofe stretol aj s generálnym tajomníkom NATO Javierom Solanom.
Zobraziť galériu (5)
Prezident Carlo Azeglio Ciampi (vpravo) sa kvôli tejto leteckej katastrofe stretol aj s generálnym tajomníkom NATO Javierom Solanom.  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Muammar KaddáfíZostrelené lietadloLetecká katastrofaDC9Itavia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu