Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci pripravujú veľkolepý sci-fi projekt: Vytvárame neobmedzený zdroj energie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HEFEI – Keby o niečom podobnom básnil v prvej polovici 20. storočia slávny vynálezca Nikola Tesla, ľudia by ho asi považovali za blázna. Čínski vedci sa totiž rozhodli zachrániť planétu veľmi bizarným spôsobom.

Číňania si zaumienili, že sa v blízkej dobe pokúsia pomocou jadrovej fúzie zhotoviť umelú hviezdu, ktorá bude teplejšia ako naše Slnko. Dôvodom je fakt, že svetové zásoby fosílnych palív sa rýchlo míňajú a ľudstvo bude potrebovať zdroj neobmedzenej energie.

Doktor Frankenstein vyhlásil obrovský medicínsky úspech: FOTO prvej transplantovanej hlavy

Odborníci už podľa Express.co.uk úspešne pracujú na vodíkovom palive, ktoré by nepredstaviteľnú teplotu dokázalo vyvinúť a udržať. Reaktor v ich atómovom výskume je pomocou plynného vodíka ohriaty na 50 miliónov stupňov Celzia, čo sa dá relatívne prirovnať k termonukleárnej explózii. Túto teplotu sa im pri poslednom pokuse podarilo udržať „pri živote“ 102 sekúnd. Na ilustráciu, horúci koktail je zhruba trikrát žeravejší než jadro Slnka.

Projekt budúcnosti

Vedci sú vďaka vydarenému experimentu čoraz bližšie k plánovanému fantastickému výtvoru. Doteraz sa o niečo podobné usilovali nemeckí fyzici, ale experimentálne sa im podarilo udržať plynný vodík v extrémnej teplote len na zlomok sekundy. Obávali sa, že by plyn mohol roztaviť reaktor. Čínski vedci však dômyselne využili pôsobenie silného magnetického poľa, aby plyn uväznili vo vnútri komory.

Ambicióznym cieľom expertov bolo pôvodne dosiahnuť raz toľkú teplotu a udržať ju 17 minút. Podľa odhadov však môže trvať ešte niekoľko desaťročí, kým fyzici zdokonalia technológiu natoľko, aby bola termojadrová energia realitou.

Vedci pripravujú veľkolepý sci-fi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

Viac o téme: Umelá hviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu