Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Globálne proroctvo o najväčších zmenách do roku 2025: Rusko sa pokúsi oživiť sovietsku éru

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Karpukhin/Pool via AP)

AUSTIN - Aký bude svet v roku 2025? Odborníci prorok scenár politicko-ekonomického vývoja, ktorý pre mnohé svetové mocnosti nie je práve priaznivý. Predpovedali aj to, kedy skončí vojna proti teroristickej organizácii Daeš. Vyzerá to tak, že sa ešte zopár rokov potrápime.

Svetové veľmoci čaká chaos, avizuje predpoveď analytikov zo Stratfor.com. Niektoré z predpovedí už sa začali plniť, iné čakajú na povestné mávnutie motýlích krídel, ktoré vyvolá svetové zemetrasenie. Európska únia bude podľa odborníkov čeliť celému radu problémov, vrátane nárastu nacionalizmu a sociálnych nepokojov, informuje News.com.au. Zároveň dôjde k spomaleniu čínskej ekonomiky, čo bude mať ďalekosiahle následky, varujú experti, ktorí na najbližšie desaťročie predpovedajú niekoľko prelomových udalostí.

Monštruózne varovania siedmich najväčších prorokov: Tretia svetová vojna sa začne v Sýrii

Skončí sa vojna s džihádistami

Boje s obávanými teroristickými skupinami ustanú až v roku 2020. Dovtedy budú teroristi aj naďalej nebezpečne vyčíňať a ohrozovať nielen Blízky východ. Džihádistické skupiny operujúce v oblastiach s epicentrom utečeneckej krízy sa však neskôr dostanú do vzájomného sporu, ktorý povedie k frakciám a pomalému triešteniu Stredného východu.

Globálne proroctvo o najväčších
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Európa bude trpieť

Na inštitúcie Európskej únie bude vyvíjaný enormný tlak, ktorý budú ťažko niesť aj vedúci predstavitelia jednotlivých štátov. Odlišné ekonomické, sociálne a kultúrny sily povedú k väčšiemu nacionalizmu. Ani po skončení finančnej krízy sa už Európa nikdy nevráti do svojich starých koľají a udalosti povedú k euroskepticizmu. Krajiny budú hľadať spôsoby, ako zabezpečiť vlastné hranice kvôli pokračujúcej migračnej kríze.

Rusko už nebude také, aké ho poznáme

Rusko podľa analytikov zasiahne hospodársky pokles a krajina bude konať ešte agresívnejšie a teritoriálnejšie. Prognóza hovorí, že sa Rusko opäť pokúsi o začlenenie bývalých sovietskych republík do nejakého subjektu s cieľom rozšíriť svoj trh a získať územný vplyv.

Rusko budú najbližšie desaťročia oslabovať rastúce vojenské náklady, klesajúce ceny ropy i vnútropolitické záležitosti. Vplyv Moskvy postupne zoslabne a vznikne niekoľko semiautonómnych regiónov. Rusko sa začne „mrviť“ a podľa expertov je veľmi nepravdepodobné, že federácia prežije v takej podobe, v akej je dnes.

Turecko ukáže svoju moc

Južná hranica Turecka sa nachádza v zóne otvoreného konfliktu a nové problémy ju vtiahnu do boja, v ktorom ho však podrží podpora USA. Postupne sa z Turecka stane hlavná mocnosť naprieč Áziou a Stredným východom.

Ekonomický rast Číny sa spomalí

Čína bude podľa prorokov z radov analytikov aj naďalej hlavnou ekonomickou silou, ale nebude už dynamickým motorom globálneho rastu tak, ako predtým. Do čela ekonomického rastu sa postavia národy z juhovýchodnej Ázie, východnej Afriky a časti Latinskej Ameriky. Regiónu začne dominovať Japonsko a poklesne aj vojenská sila Číny.

Globálne proroctvo o najväčších
Zobraziť galériu (5)

Amerika sa stiahne

Hoci bude Amerika aj naďalej významnou ekonomickou, politickou a vojenskou silou, bude sa menej angažovať. V čase neistoty a hrozby vojnového konfliktu bude opatrnejšia, myslia si odborníci.

Nemecko stratí na sile

Nemecko je napriek oslabeniu z finančnej krízy stále dosť silné, ale jeho zranenia krvácajú. Oslabila ho aj výrazná ekonomická pomoc iným európskym krajinám. Nemecko sa podľa odborníkov stalo rukojemníkom ekonomického blahobytu a konkurenčného prostredia. Ak bude hrať podľa doterajšieho scenára, dospeje k prehĺbeniu hospodárskeho úpadku a zníženiu svojho vplyvu.

Globálne proroctvo o najväčších
Zobraziť galériu (5)

Poľsko zvýši svoju moc

Trend, ktorý charakterizuje súčasnú poľskú ekonomiku, bude pokračovať a krajina sa bude tešiť hospodárskemu rastu. Poľsko bude v budúcnosti kľúčovým obchodným hráčom na trhu. Atraktívna krajina však môže viesť spor s Ruskom, ktoré do roku 2025 prejaví expanzívne územné nároky. Poľsko v takom prípade zareaguje spojenectvom s USA, aby stabilizovalo svoje postavenie.

Globálne proroctvo o najväčších
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: 2025Proroctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu