Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nové generácie detí sú na tom horšie: Vedci zistili, aké choroby hrozia vysokým ľuďom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Vysokým ľuďom nemáme čo závidieť. Vedci zistili, že táto výhoda je súčasne aj ich slabosťou. Rovnako, ako vás nadpriemerný vzrast dokáže chrániť pred chorobami, riziko niektorých chorôb zvyšuje.

Výška je podľa odborníkov predispozíciou na vznik rakoviny, ale znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky typu 2. To sú závery vedcov, ktorí skúmali celosvetový fenomén nárastu priemernej ľudskej výšky vo vzťahu k chronickým neprenosným chorobám.

Slovenská genetička odhalila tajomstvo inteligentných mužov: Nadanie súvisí s testosterónom

Podľa celosvetových štatistík sú aktuálne generácie ľudí vyššie, ako ich rodičia.  Najväčší nárast výšky za posledné desaťročia zaznamenali v Holandsku – holandskí muži sú teraz o 20 centimetrov vyšší ako pred 150 rokmi. Výskumníci si ale tiež všimli, že v tejto krajine je zároveň najvyššia na svete aj spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na obyvateľa.

Tieto pozorovania viedli nemeckých profesorov Norberta Stefana, Hansa-Ulricha Häringa a ďalších odborníkov na diabetes, metabolické poruchy a výživu k záverom, že by nárast výšky mohol mať nejaké zdravotné dôsledky.

Rastie úmrtnosť na rakovinu

Už predchádzajúce štúdie dokázali, že vysokí ľudia majú v porovnaní s nižšími menšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky typu 2. Hrozí im však vyššie riziko rakoviny. Stačí, že je človek o 6,5 centimetra vyšší ako priemer, aby sa riziko jeho úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie znížilo o 6 percent, ale úmrtnosť na rakovinu sa zvýšila o 4 percentá.

Nárast výšky podľa odborníkov pravdepodobne súvisí s príjmom vysoko kalorickej potravy bohatej na živočíšne tuky, ktorá môže už počas vnútromaternicového vývinu aktivovať rastové faktory. Telo je vďaka tejto strave viac citlivé na pôsobenie inzulínu a pozitívne ovplyvňuje metabolizmus lipidov. Vysokí ľudia majú v pečeni nižší obsah tukov, čo ich môže chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a cukrovkou typu 2. Súčasne sú však vysokí jedinci náchylnejší na rozvoj rakoviny prsníka, hrubého čreva a melanómu, pretože ich bunky sú náchylnejšie aj na karcinogénne bujnenie, uviedol portál Sciencedaily.com.

Nové generácie detí sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: VýškaRakovinaChoroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu