Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kde hrozí vojna? ZOZNAM krajín, ktoré majú ku globálnemu konfliktu najbližšie

Počas vojny v Sýrii zahynulo v roku 2015 vyše 55-tisic ľudí Zobraziť galériu (2)
Počas vojny v Sýrii zahynulo v roku 2015 vyše 55-tisic ľudí (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský spravodajský portál express.co.uk si posvietil na desať krajín, ktoré môžu s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolať zničujúci globálny konflikt. Na zozname nechýba USA, Rusko a Čína, pričom autor nezabúda ani napríklad na Pakistan, Severnú Kórea či Sýriu, ktoré môžu mať taktiež na svedomí udalosti, ktoré povedú k vojne katastrofálnejšej, akou bola druhá svetová.

Šialené apokalyptické scenáre: Päť dôvodov, prečo koniec sveta vraj nastane v tomto roku

Nedávne udalosti na Ukrajine a v Sýrii spôsobili zvýšené napätie medzi Moskvou, NATO, USA a ďalšími regionálnymi ozbrojenými skupinami. Mnohí pozorovatelia sú presvedčení, že ak by tretia svetová vojna mala vypuknúť v blízkej budúcnosti, Rusko by bolo primárnym agentom v spore.

Vysoko na zozname nepredvídateľných veľmocí je aj Čína. Táto krajina s miliardovou populáciou si robí opakované nároky na nové územie v Juhočínskom mori. Expanzívna politika Pekingu sa dostala do priamej konfrontácie s Japonskom, Južnou Kóreou, Vietnamom, USA a Austráliou. Obavy medzi analytikmi vyvoláva aj spor so susedným Taiwanom.

Treťou najväčšou vojenskou superveľmocou sú USA, ktoré boli za ostatných 20 rokov zapojené do deviatich samostatných konfliktov. Pod vedením Baracka Obamu sa počet amerických vojakov umiestnených v cudzích krajinách znížil, ale stále existuje potenciál na to, aby práve Washington vypustil prvú svetlicu.

Kde hrozí vojna? ZOZNAM
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: express.co.uk)

Ďalším kandidátom je Irán, ktorý sa vo svojej novodobej histórii, javí byť ako vojensky umiernený a dokonca došlo aj k zlepšeniu vzťahov s USA, ale s niektorými najbližšími susedmi na Strednom východe sa zase dostal do potýčky, ktorá môže rozdúchať v regióne totálnu vojnu. V tejto súvislosti sa hovorí hlavne o konflikte so Saudskou Arábiou.

V iných regiónoch sú zdrojom nestability najmä Sýria, Turecko a Egypt. Do občianskej vojny v Sýrii je zapojených čoraz viac národov z celého sveta. Letecký priestor pri ničení nepriateľov z Daeš bol preplnený a už došlo k viacerým ohrozeniam. Napätie medzi Tureckom a Ruskom sa rozhorelo vlani v novembri, keď Turci zostrelili jeden z ruských bombardérov. Po slovných prestrelkách prišli na rad ekonomické sankcie. Za možný bod vzplanutia sa považuje aj Egypt, kde dochádza od zvrhnutia diktátorského prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 k neustálym konfliktom.

Netreba však zabúdať ani na to, že jadrové hlavice vlastní aj Pakistan, ktorý zúrivo bojoval s Indiou o územie po celé desaťročia, pričom oblasť Kašmíru ich rozdeľuje aj naďalej. Poslednou krajinou, ktorá má status vyvrheľa, je Severná Kórea, ktorá sa v januári pochválila úspešným testom vodíkovej bomby. Zatiaľ sa síce iba vyhráža, ale pokojne by mohla byť príčinou globálnej vojny v 21. storočí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu