Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nacistický raj v srdci Čile: Uprostred prírody založili jednu z najhorších siekt v histórii!

 Paul Schäfer Zobraziť galériu (4)
Paul Schäfer (Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP)

VILLA BAVIERA - Je to malý kúsok Nemecka vytvorený v srdci prírody na juhu Čile v roku 1961. Mal byť idylickou rodinnou dedinou. V skutočnosti však bola Colonia Dignidad miestom, kde dochádzalo k mučeniu a sexuálnemu zneužívaniu. Založil ju bývalý nacista. Dnes obete požadujú odškodnenie, píše agentúra AFP.

FOTO Brána do pekla: Koncentračné tábory na britskom území, nacisti tu drasticky bili a mučili väzňov

"Na tomto mieste priamo cítim utrpenie," hovorí tridsaťosemročný Winfried Hempel, ktorý sa tu narodil a na vlastnej koži zažil zlé zaobchádzanie v mene "stupídneho a fanatického kresťanstva", ako sám hovorí.

Winfrieda, ktorý sa stal právnikom, poverilo 120 bývalých obyvateľov kolónie, aby podal kolektívnu žalobu, v ktorej každý z nich požaduje od čilského štátu odškodné vo výške jedného milióna dolárov. Čilský štát vinia z toho, že umožnil existenciu "jednej z najnebezpečnejších siekt v histórii ľudstva". Žaloba sa bude týkať aj Nemecka, ktoré je vinné z toho, že svojim občanom neposkytlo pomoc.

Colonia Dignidad, ležiaca asi 350 kilometrov južne od čilskej metropoly Santiaga, mala byť osadou so sociálnym programom, kde sa muži venovali poľnohospodárstvu, ženy domácim prácam a deti tancu a spevu.

Nacistický raj v srdci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Minulosť jej zakladateľa, bývalého desiatnika nacistickej armády Paula Schäfera, však vyvolávala znepokojenie. Tento muž začal veľmi rýchlo brutálne ovládať nemeckú komunitu majúcu niekoľko stoviek ľudí a vnucoval jej také prísne pravidlá, že to hraničilo až s otroctvom. Zneužíval takisto deti v Colonia Dignidad, ktoré boli od narodenia oddeľované podľa veku a pohlavia a bol im takmer znemožnený akýkoľvek kontakt s rodičmi.

Aj Winfried poznal svojich rodičov až v desiatich rokoch. Dovtedy nepoznal ani celé svoje meno. "Akoby sme sa narodili v skleníku, v laboratóriu, bez toho aby sme vedeli, kto vlastne sme. Bol tu jeden boh a ten sa volal Schäfer," spomína na muža vždy oblečeného do čierneho. Winfried Hempel sa dostal z kolónie až v dvadsiatich rokoch, potom, čo v roku 1997 bývalý nacista, podozrivý najmä z pedofílie, utiekol.

Nacistický raj v srdci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Čiľania vtedy objavili, že idylická nemecká enkláva bola v skutočnosti peklom pre tých, ktorí tu žili, ale aj pre odporcov diktatúry Augusta Pinocheta (1973-1990). Mnohí z nich tu boli mučení alebo zmizli. Paula Schäfera nakoniec zatkli v roku 2005 v Argentíne a odsúdili na 20 rokov za zneužívanie mladistvých a mučenie. Zomrel vo väzení vo veku 88 rokov.

Lokalita, ktorá bola premenovaná na Villa Baviera, existuje doteraz a snaží sa prilákať turistov. To kritizujú početné obete, ktoré by si želali, aby tu bol postavený pamätník. "Urobiť z tohto miesta, ktoré pamätá mučenie a otroctvo, turistický cieľ mi pripadá ako urážka pamiatky tých, ktorí tu trpeli a zomreli," hovorí Gabriel Rodríguez, ktorý bol za diktatúry týždeň v Colonia Dignidad väznený a teraz žije v susednej obci Talca.

Nacistický raj v srdci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Komplex sa naďalej podobá na typicky nemeckú dedinu. Pamätník tu pripomína významné dáta kolónie, ale o rokoch 1961-1997 sa zmieňuje len ako o ťažkých časoch. Žije tu asi 160 osôb, väčšinou seniorov, zachovávajúcich hrdo bavorskú kultúru. Hlavnou aktivitou je poľnohospodárstvo a denne sa vyprodukuje 40-tisíc vajec.

O Paulovi Schäferovi rozprávajú neradi. "Nie je na nás, aby sme ho súdili. Pozemskej spravodlivosti už bolo urobené zadosť a božia spravodlivosť ho čaká," hovorí jedna z obyvateliek. "Ten človek urobil aj dobré veci," dodáva.

Viac o téme: Colonia DignidadPaul Schäfer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu