Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Chlapček (4) prežíva najťažšie chvíle života: Tá najstrašnejšia správa ho ale ešte len čaká

Ahmed sa pomaly zotavuje v nemocnici, o smrti svojej rodiny ešte nevie Zobraziť galériu (2)
Ahmed sa pomaly zotavuje v nemocnici, o smrti svojej rodiny ešte nevie (Zdroj: profimedia.sk)

NÁBULUS - Palestínčan Husajn Davábša dobre vie, že keď bude musieť svojmu štvorročnému vnukovi Ahmadovi povedať, že jeho malý brat, matka aj otec sú mŕtvi, bude to najťažší deň jeho života. Ahmad je od vlaňajšieho 30. júla v izraelskej nemocnici Hadassa a až teraz mu lekári povolili učiť sa znova chodiť. Po podpaľačskom útoku na rodinný dom v dedine Kfar Duma utrpel popáleniny na 60 percentách tela a ako jediný prežil. Dedko Husajn strávil pri jeho lôžku 150 dní.

Podpaľačský útok spáchali židovskí extrémisti, ktorých chytili až po dlhšom čase. Ahmad netuší, kde je jeho osemnásťmesačný brat Alí, ktorý zhorel v dome, ani kde sú jeho rodičia, ktorí podľahli svojim zraneniam neskôr. Chlapčekovi príbuzní sa obávajú, že dieťa nebude schopné správu prijať, lekári ale chúc, aby sa o smrti rodiny dozvedel, ešte kým je v nemocnici, kde je poruke odborný personál. 

"Budeme mu musieť povedať, že jeho brat aj rodičia sú mŕtvi. Doktori hovoria, že nebude chápať pojem smrť. Bude sa pýtať, kde teda sú a kedy sa vrátia. Je príliš malý a jeho duša nie je na pochopenie takej veci ešte zrelá," obáva sa starý otec Husajn. Keď lekári dieťa prijali, povedali, že uzdravenie jedného percenta popáleného tela trvá tri dni. "Podľa tejto matematiky by sa mal uzdraviť za 180 dní. Som tu s ním už 150 dní, takže onedlho ho už pustia domov. Ahmad ma potrebuje, bezo mňa by nejedol, nezaspal a nerobil to, čo mu hovoria lekári. Jeho život je mojím životom," pokračuje. 

Ahmeda pravidelne navštevujú jeho starí rodičia
Zobraziť galériu (2)
Ahmeda pravidelne navštevujú jeho starí rodičia  (Zdroj: profimedia.sk)

Pradedo Muhammad žije v Nábulus blízko dediny Kfar Duma a spomína na deň, kedy sa rodine zmenil život. "Keď tam začalo horieť, priniesli Ahmada sem ku mne. Z jeho šiat sa ešte dymilo, búchal som po ňom, aby som to udusil, a on ešte stále chodil," cituje ho server Middle East Eye. Podľa Muhammada bolo dieťa zrejme v šoku a necítilo bolesť, ktorá ho zachvátila neskôr. Ahmadov strýko Hasan je so svojím otcom Husajnom v nemocnici, kedykoľvek mu to umožní čas. Lekári sa vraj k Ahmadovi správajú veľmi dobre a k rodine pristupujú rovnako ako ku každej inej.

Chlapček (4) prežíva najťažšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa neho to ale neplatí pre celý Izrael. Je presvedčený o tom, že 70 až 80 percent Izraelčanov nezaujíma, čo sa jeho rodine onej júlovej noci stalo. "Väčšina Izraelčanov nás považuje za teroristov a myslia si, že deti sa teroristami stanú, takže sa nestarajú. Iste, priznajú, že útočníci spáchali zločin. Ale nič viac, len obyčajný zločin. Určite sa na to nepozerajú ako na teroristický čin," myslí si Hasan. 

Dva mesiace po tomto útoku zachvátilo oblasť násilie, pri ktorom prišlo o život vyše dvadsať Izraelčanov pri palestínskych útokoch, zatiaľ čo na strane Palestínčanov zomrelo viac ako 150 ľudí, prevažne útočníkov.

 
Viac o téme: IzraelTeroristický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu