Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

"Invázia" moslimov do Európy: Táto krajina sa stáva rajom pre boháčov z Perzského zálivu

Sarajevo Resort Zobraziť galériu (2)
Sarajevo Resort (Zdroj: YouTube)

SARAJEVO - S 360 vilami, domami a apartmánmi okolo umelého jazera, s bazénmi, športoviskami, halal supermarketom a moslimskou modlitebňou je Sarajevo Resort symbolom rastúceho záujmu klientov z krajín Perzského zálivu o Bosnu. Až doteraz je Sarajevo Resort najdôležitejší uskutočnený realitný projekt pre túto klientelu, ktorú priťahuje myšlienka byť jednou nohou v Európe, a pritom tráviť prázdniny uprostred moslimskej obce.

Moslimský imám sa pustil do žien na silvestrovskej párty: Nemali byť polonahé a navonané!

Táto rezidenčná štvrť - slávnostne otvorená vlani v októbri v Oseniku, asi 30 kilometrov od bosnianskeho hlavného mesta - vyrástla na ploche 160.000 metrov štvorcových. Pre kuvajtskú spoločnosť Gulf Real Estate predstavuje investíciu za 25 miliónov eur. Žiť tam môže zhruba 1100 ľudí.

"Záujemcov z Perzského zálivu sem láka krásna príroda, islam a vrelé vzťahy s Bosniakmi. Cítia sa vítaní," povedal agentúre AFP podnikateľ z emirátov Tárik Chadža.

Bosna postupne od roku 2010 zrušila víza občanom z väčšiny krajín Perzského zálivu a počet turistov z tohto regiónu neprestáva rásť. Vlani išlo o 24.500 z celkom 360.000 návštevníkov Sarajeva a okolia.

Turistický boom priťahuje podnikateľov v nehnuteľnostiach. "Investori prichádzajú do Bosny, pretože je tu sľubný rozvoj turistiky," hovorí Džásim Kandirí, ktorý je riaditeľom Sarajevo Resort. Chadža si otvoril pred tromi rokmi v Sarajeve turistickú a realitnú kanceláriu, ktorou prechádzajú bosnianski partneri: jeden ponúka pozemok, druhý zase dom na vidieku.

"Objem realít, ktoré naša agentúra vlani získala pre nás a našich klientov, stúpol na zhruba desať miliónov eur," hovorí Chadža. Sám si kúpil pozemky, aby na nich pre klientov z Perzského zálivu postavil luxusnú rezidenčnú štvrť. Trh "stále rastie", teší sa a dodáva, že ceny medzitým citeľne stúpli, "počas troch rokov až o 100 percent".

Klienti z Perzského zálivu pre niektorých obyvateľov Bosny predstavujú mannu nebeskú. "Nie sú najpočetnejší, ale míňajú oveľa viac ako ostatní, asi 150 eur na osobu a deň, bez útraty za hotel," hovorí hovorkyňa sarajevského turistického úradu Asja Hadžiefendičová Mesičová.

Sarajevo Resort
Zobraziť galériu (2)
Sarajevo Resort  (Zdroj: YouTube)

V malebnom okolí Sarajeva vyrastajú turistické strediská a rezidenčné štvrte pre klientelu z Perzského zálivu. Okrem Sarajevo Resort sa chystá niekoľko podobných projektov, niektoré z nich doslova gigantické.

Politici rýchlo pochopili, čo je v stávke. Vodca bosnianskych moslimov Bakir Izetbegovič osobne otváral Sarajevo Resort. "Bosna je európska krajina, má vodstvo, lesy, bane, potenciál v energetike a turistike. Naši bratia (zo zálivu) si týchto predností všimli," uviedol.

Z celkových zhruba 3,8 milióna obyvateľov tejto balkánskej krajiny sú dve pätiny moslimovia. Ostatní sú pravoslávni Srbi a katolícki Chorváti. "Je to len začiatok, len sme otvorili dvere - samozrejme za podmienky, že stabilita zostane zachovaná," ​​hovorí Amer Bukvič, ktorý je riaditeľom finančného ústavu Bosna Bank International. Zakladateľom tohto ústavu sú banky z Perzského zálivu. Ústav pritom zohráva kľúčovú úlohu v lákaní bohatých arabských investorov.

Najväčšiu z týchto investícií v októbri ohlásila spoločnosť Buroj Property Development, ktorá chce pri Sarajeve vybudovať na 137 hektároch celé mesto za bezmála miliardu eur.

FOTO Kebabom proti nenávisti: Slováci bojujú za práva moslimov, Ficovi odkazujú toto

Kuvajtská spoločnosť Al-Diyar už stavia rezidenčnú štvrť v obci Blažuj pri Sarajeve pre 360 ​​rodín, ako hovorí riaditeľ tejto spoločnosti, bývalý bankár Abdalláh Kulajb. Ďalších šesť podobných projektov chystá. "Zatiaľ sme tu investovali 14 miliónov eur. Zákazníci sú rôzni, mali sme aj takých, ktorí o Bosne nevedeli nič, nikdy tu neboli - ale aj takých, ktorí nemajú radi prírodu," poznamenal.

Kým hotelieri a reštauratéri sú nadšení a na jedálne lístky dopisujú arabčinu, iní sledujú dianie s opatrnosťou. Niektoré médiá alebo debatujúci na internete píšu o "invázii", alebo dokonca tvrdia, že sa okolie Sarajeva stáva "emirátom". Časopis Slobodna Bosna už písal o "sarajevskom pásme Gaza".

Majiteľ jedného sarajevského hotela si pochvaľoval, že jeho podnik ťaží z náporu turistov z Perzského zálivu, ale rozhodne sa staval proti výstavbe rezidenčných štvrtí pre arabských zákazníkov, pretože z jeho hľadiska predstavujú "ušlý zisk". "Najlepší je turista, ktorý si príde prenajať hotelovú izbu," vysvetlil s prianím zostať radšej v anonymite.

Viac o téme: MoslimoviaSarajevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu