Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vitajte v najdepresívnejšom meste na svete: Totálna tma a -55 stupňov Celzia, prežili by ste tu?!

Chceli by ste tu žiť? Zobraziť galériu (2)
Chceli by ste tu žiť? (Zdroj: youtube/elena chernyshova)

NORIĽSK - Izolované, znečistené a navyše v ňom po väčšinu roka panujú také mrazy, že by jeden asi psa von nevyhnal. Mesto postavené na utrpení, beznádeji a krvi. Taký je Noriľsk, ktorý leží na Sibíri za severným polárnym kruhom.

Ak chcete zažiť skutočnú mizériu, navštívte Noriľsk. Prechádzka po meste vybudovanom na permafroste totiž zaváňa čistou depresiou. Depresívne ale pôsobí už jeho samotná história. V roku 1935 ho založili väzni z gulagov, na jeho výstavbe sa počas nasledujúcich dvadsiatich rokov podieľalo až pol milióna z nich. Tisíce prišli pri tom o život. 

Dnes je Noriľsk nachádzajúci sa v ázijskej časti Ruska najsevernejším mestom na svete, a tým pádom aj miesto plným extrémov. Najmä čo sa týka počasia. Priemerná ročná teplota dosahuje mrazivých -10 stupňov Celzia, pričom v zime klesá až na -55 stupňov.

Polárna noc tu trvá dva mesiace, čo znamená, že ľudia celý ten čas nevidia slnko. Osem až deväť mesiacov je mesto pod snehom. Napriek tomu všetkému tu našlo svoj domov 170-tisíc obyvateľov, z ktorých väčšina býva v šedivých ošarpaných panelákoch. 

Vitajte v najdepresívnejšom meste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/elena chernyshova)

Noriľsk ale nie je len o zime. Počas tých pár mesiacov, čo je ako-tak teplo, sa tu ľudia opaľujú, organizujú pikniky či večierky. Väčšina športových podujatí a spoločenských akcií sa ale z pochopiteľných dôvodov e koná vo vnútri. Počas zimy po meste jazdí konvoj 15 až 20 autobusov a rozváža robotníkov do práce. Je to dobre fungujúci systém - ak sa jeden z nich pokazí, o chvíľu príde druhý, aby ľudí vyzdvihol. 

Noriľsk je mesto, ktoré leží na neskutočnom bohatstve. Oblasť v okolí pohoria Putorana je mimoriadne bohatá na nerastné suroviny; mesto má najväčšie zásoby niklu na svete a jedny z najväčších zásob mede a paládia. Produkcia týchto surovín tvorí dve percentá ruského HDP. Pracovné podmienky baníkov sú ale stále príšerné, čo ťažobná spoločnosť kompenzuje tým, že majú nárok až na 90 dní dovolenky za rok a v 45--tke odchádzajú do dôchodku. 

A pozrime sa aj na ovzdušie. Noriľsk sa pravidelne nachádza medzi desiatimi najznečistejšími mestami na Zemi. Každý rok sa tu do atmosféry vypustí viac ako dva milióny ton plynu, prevažne oxidu siričitého, ale aj oxidy dusíka, uhlíka a fenolu. Priemerná dĺžka života obyvateľov Noriľsku je o desať rokov nižšia než v iných regiónoch Ruska, riziko vzniku rakoviny je dvakrát vyššia a respiračné ochorenia sú tu bežné. Štúdie poukazujú na to, že zlé ovzdušie je zodpovedné za 37 percent úmrtí detí a 21 percent dospelých. Striedanie polárnych dní a nocí taktiež negatívne vplýva na mnoho ľudí, ktorí majú problém adaptovať sa na také extrémne životné podmienky. Ustavičná tma zas redukuje uvoľňovanie hormónu melatonín, ktorý reguluje mnoho funkcií v ľudskom tele. To má za následok vznik problémov so spánkom a nervami, permanentnú únavu a depresiu. Nízke množstvo melatonínu v organizme spôsobuje aj predčasné starnutie. 

Viac o téme: SibírZnečistenie ovzdušiaNoriľskNajchladnejšie mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu