Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nacistický démon Eichmann prosil pred popravou o milosť: V liste opísal, prečo je nevinný

Adolf Eichmann Zobraziť galériu (2)
Adolf Eichmann (Zdroj: collections.yadvashem.org, Wikipedia)

TEL AVIV - Nemecký vojnový zločinec a jeden zo strojcov holokaustu Adolf Eichmann žiadal bývalého izraelského prezidenta Jicchaka ben Zviho o milosť. Jeho žiadosť, obsiahnutá v ručne písanom liste v nemčine, bola zamietnutá. Dokument bol v stredu zverejnený v rezidencii súčasného izraelského prezidenta Reuvena Rivlina v rámci výstavy venovanej procesu s mužom, ktorý pripravil plány vedúce k vyvraždeniu šiestich miliónov Židov za druhej svetovej vojny, informoval izraelský denník The Times of Israel.

Nacista po rokoch prehovoril: Objavili nové dôkazy, Eichmann na súde klamal!

Eichmann sa po druhej svetovej vojne 15 rokov skrýval. Izraelská tajná služba ho vypátrala v Argentíne, odkiaľ ho v máji 1960 uniesla do Izraela. Nasledujúceho roku ho odsúdili na trest smrti a v roku 1962 ho popravili. List je datovaný 29. mája 1962. O dva dni neskôr Eichmanna popravili, jeho telo bolo spálené a popol rozptýlený v medzinárodných vodách Stredozemného mora. Eichmann je jedinou osobou, ktorú Izrael od svojho založenia v roku 1948 popravil.

Nacistický démon Eichmann prosil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: collections.yadvashem.org, Wikipedia)

V liste Eichmann píše, že izraelský súd zveličil jeho úlohu v takzvanom konečnom riešení židovskej otázky, ktoré uskutočňovali nemeckí nacisti. "Je potrebné rozlišovať medzi tými vodcami, ktorí boli zodpovední, a ľuďmi, ako som bol ja, ktorí boli len púhymi nástrojmi v rukách týchto vodcov," písal nacistický zločinec izraelskému prezidentovi. "Nebol som tým zodpovedným vodcom, a preto sa necítim byť vinný," dodal. Rozhodnutie súdu podľa neho nebolo spravodlivé, a preto prezidenta žiada o milosť.

Ako uviedol Rivlinov hovorca, o existencii žiadosti o milosť sa vedelo skôr, list bol ale objavený nedávno. Experti na neho narazili v archívoch, keď začali historické dokumenty prevádzať do digitálnej podoby. Izraelský prezident pri ceremónii vo svojej rezidencii uviedol, že bol by rád, keby bol list vystavený v jeruzalemskom pamätníku Jad Vašem.

Medzi ďalšími dokumentmi, ktoré boli v stredu zverejnené, sú aj žiadosti o milosť, ktoré zaslala Eichmannova manželka Vera a jeho päť bratov. Prezidentský úrad tiež zverejnil list Jicchaka ben Zviho vtedajšiemu ministrovi spravodlivosti, v ktorom prezident tieto žiadosti odmieta.

Viac o téme: Adolf Eichmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu