Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Doktor Frankenstein vyhlásil obrovský medicínsky úspech: FOTO prvej transplantovanej hlavy

Sergio Canavero
Sergio Canavero (Zdroj: Profimedia)

RÍM/PEKING - Doktor Sergio Canavero sa vo februári minulého roka nechal počuť, že už o dva roky úspešne transplantuje ľudskú hlavu. Zdá sa, že frankesteinovská vízia je reálnejšia, ako si myslíme. Taliansky neurochirurg teraz oznámil, že vedci úspešne transplantovali hlavu opice!

Taliansky chirurg Sergio Canavero oznámil, že vedci v Číne prvýkrát úspešne vykonali transplantáciu opičej hlavy. Prvú úspešnú transplantáciu ľudskej hlavy plánuje Canavero vykonať už v roku 2017. Vedci potvrdili, že opica prekonala operáciu bez neurologického poškodenia. Z etických príčin ju však držali pri živote len 20 hodín po operácii.

Ťažko chorému transplantovali pečeň: Uzdravil sa, no potom sa začalo diať niečo veľmi zvláštne

Náročnú operáciu čínskeho lekárskeho tímu viedol profesor Xiaoping Ren. Hlavu opice museli počas operácie ochladiť na mínus 15 stupňov Celzia, aby sa zabránilo poškodeniu mozgových buniek. Potom bolo potrebné obnoviť krvný obeh medzi telom a hlavou, opisuje Ibtimes.co.uk.

Lekári údajne transplantáciu hlavy skúšali na niekoľkých laboratórnych myšiach, ktorých životné funkcie sa po operácii obnovili. Ďalšie experimenty vedcov zahŕňajú pokusy na mŕtvolách. „Je dôležité, aby ľudia prestali myslieť na to, že sa to nedá. Je to absolútne možné, pracujeme na tom,“ tvrdí odhodlaný Canavero.

Viac o téme: Transplantácia hlavySergio Canavero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu