Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivé varovanie vedca: Pozor na Terminátorov, roboti by mohli zničiť ľudstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Slobodne uvažujúci roboti by mohli zničiť ľudstvo alebo prinajmenšom úplne zmeniť to, čo teraz robí človeka človekom, ak ich necháme rozmýšľať za nás. Varoval anglický vedec, ktorého hrozivé slová vôbec nie sú až také nereálne.

Eden upozorňuje, že je potrebné viac analyzovať riziká spojené s čoraz väčším vývojom umelej inteligencie (artificial intelligence - AI). Varoval, že sa blížime do bodu, odkiaľ niet návratu, bez toho, aby sme chápali prípadné dôsledky. "V roku 2016 by mali vlády, korporácie a všetky ostatné organizácie, ktoré robia dôležité rozhodnutia brať oveľa väčší ohľad na expertné analýzy týkajúce sa umelej inteligencie," vyhlásil. 

Hrozivé varovanie vedca: Pozor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: swns.com)

Eden je zakladateľom projektu Sapiencu, ktorý sa zaoberá potenciálnym negatívnym vplyvom umelej inteligencie na ľudstvo. Podobne túto problematiku vníma aj profesor z Oxfordskej univerzity Nick Bostrom, ktorý povedal, že "umelá superinteligencia  môže postúpiť do bodu, kde jej ciele už nebudú zlučiteľné s ľuďmi". Tvrdí, že na rozdiely od zmeny klímy a genetického inžinierstva sa v oblasti AI nerobí nič pre kontrolu. "Počítač je len krabica, do ktorej keď niečo vložíte, tak to môžete použiť. Takže pokiaľ mu nepovieme, že ľudia v chladných krajinách môžu zomrieť, ak nemajú kúrenie, nemá to odkiaľ vedieť. Ako ho naprogramujeme, aby vedel, čo je dobré a čo zlé?," zamýšľa sa Bostrom. 

 

Vedci vynašli počítač s desivou superschopnosťou: Dokáže predpovedať budúcnosť!

Výsledok analýz nemusí nutne znamenať, že umelá inteligencia je nebezpečná, ale je veľmi pravdepodobné, že nebude schopná "myslieť" mimo svojej zóny a nebude chápať koncepciu ľudskej morálky. Druhým problémom je Hollywood, ktorý už desiatky rokov nakrúca sci-fi filmy o tom, že roboti typu Terminátor ovládnu zem a bude priam nemožné proti nim bojovať. "Nikto nevie, čo sa stane, keď roboti začnú rozmýšľať sami od seba. Môže to vyústiť v chaos, ale aj v lepší svet. 

Hrozivé varovanie vedca: Pozor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Svet počítačov je stále rýchlejší a zložitejší, a preto treba urobiť všetko pre to, aby AI bola pre všetkých prínosom, nie hrozbou. 

 
Viac o téme: RobotUmelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu