Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Klany a kriminalita: Keď rodina stojí nad zákonom alebo ako sa z utečencov stali zločinci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Neobyčajná lúpež šperkov v luxusnom berlínskom obchodnom dome KaDeWe. Prepadnutie medzinárodného pokrového turnaja, rovnako v Berlíne. Oblasti Porúria, do ktorých sa takmer neodváži ani polícia. Všetky tieto prípady majú jedno spoločné: mnoho podozrivých pochádza z rodinných klanov, ktoré polícia považuje za ťažko integrovateľné.

Najmä v Berlíne, Severnom Porýní-Vestfálsku a Dolnom Sasku sú členovia klanov podozrievaní, že sa podieľajú na ilegálne činnosti v prostredí prostitúcie alebo obchodu s drogami. Z hľadiska "erózie právneho štátu" patria k najnebezpečnejším skupinám organizovanej kriminality libanonské klany, tvrdí odborový zväz nemeckej polície (GDP). Bezpočet trestných činov sa podľa neho odohráva v prostredí vyhadzovač, nočných podnikov a hazardu. Napríklad Brémy majú už desať rokov problémy s jedným rodinným klanom, najmä pokiaľ ide o obchodovanie s drogami. 

Klany a kriminalita: Keď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako vyplýva z internej situačnej správy policajného prezídia v Duisburgu, vo štvrti Marxloh udávajú tón dve veľké libanonské rodiny. Marxloh je povestná mestská štvrť, do ktorej ulíc sa polícia odvažuje len s posilami. Obchod s drogami, výpalné, vlámania, výtržnosti - až od posilnenia polície vlani v lete sa násilie v duisburských uliciach pomaly upokojuje. Na vrchole berlínskeho podsvetia sú nesporne veľké arabské klany, povedal vlani denníku Bild starosta mestskej časti Neukölln Heinz Buschkowsky. "Určujú pravidlá, najbrutálnejším spôsobom ich presadzujú a keď to musí byť, tak aj zbraňami," posťažoval sa. 

Zločinecké klany bývajú označované ako kurdsko-libanonské klany, arabské rodiny alebo takzvaní mhallamijskí Kurdi. Do tejto skupiny v Nemecku patrí podľa odhadov okolo 15-tisíc ľudí. Ale prečo práve jej príslušníci sú tak často v ohnisku policajného vyšetrovania? Podľa názoru expertov na islam a migráciu možno ich kriminálne štruktúry vysvetliť ich negatívnymi utečeneckými skúsenosťami v uplynulých takmer sto rokoch. 

 

Správa z Rakúska vyvolala paniku: Stačila jedna veta o utečencoch a hraniciach

Migráciou arabskojazyčných etnických skupín mhallamijských Kurdov sa zaoberal berlínsky odborník na islam Ralph Ghadban. V prvých desaťročiach minulého storočia ich ušli tisíce z ekonomických dôvodov z tureckých dedín do libanonskej metropoly Bejrútu. Namiesto toho, aby si našli prácu a novú vlasť, sa s nimi zaobchádzalo ako s malomocnými. Dospelí neboli prijatí do žiadneho zamestnania, deti nesmeli navštevovať školy. V getách boli odkázaní sami na seba, čo ešte dnes vysvetľuje ich tesnú súdržnosť. 

Keď v Libanone vypukla občianska vojna, nastala druhá utečenecká vlna. Mnohí v 80. rokoch odišli do Nemecka, väčšina sa usadila v Berlíne, Essene a Brémach. V určitom ohľade sa ich osud opakoval. V dôsledku reštriktívnej integračnej politiky sa mhallamijskí Kurdi v Nemecku opäť cítili vylúčení, hovorí Ghadban. Žiadosti o azyl boli odmietané, kvôli často chýbajúcim dokladom však Kurdi nemohli byť vyhostení. "Boli úmyselne vytlačení na okraj spoločnosti s cieľom prinútiť ich k návratu," tvrdí Ghadban. "Ľudia si mysleli, že mnohí prisťahovalci v Nemecku natrvalo nezostanú. Preto sa nikto nepokúšal rýchlo ich začleniť do systému. Namiesto toho sa opäť vybudovali známe klanové štruktúry s prastarými mechanizmami," vysvetlil Mathias Rohe z univerzity v Erglangene. Imigranti majú nepriateľský postoj ku všetkému, čo im je cudzie. "Nerešpektujú naše zákony, pretože Nemecko vnímajú ako vykorisťovateľskú krajinu," dodáva Ghadban. 

Protesty pred novým sídlom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká polícia vlani v oblasti organizovaného zličnu vyšetrovala trinásť libanonských skupín. Išlo o pranie špinavých peňazí či násilnú kriminalitu, ale hlavne o pašovanie drog a obchodovanie s omamnými látkami. Dohromady žije v Nemecku cca 35-tisíc Libanončanov, čo predstavuje 0,04 percenta populácie. Najnovšie sa klany podieľajú aj na obchode s utečencami. V Essene začiatkom novembra polícia rozbila medzinárodne pôsobiaci gang kompresných staníc. Pätnásť obvinených vraj Libanončanom a Sýrčanom vystavovalo falošné cestovné doklady a víza. Za svoje služby si mali účtovať 10-tisíc eur za každého človeka. Ide o príslušníkov libanonsko-kurdského rodinného klanu z národnostnej skupiny mhallamijských Kurdov. Polícia o nich dobre vie a sú mediálne známi. 

Viac o téme: NemeckoMafiaUtečenciRodinný klan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu