Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Procházka: Štát podceňuje význam remeselníkov a farmárov

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka

Poviem teraz len jednu vec za všetky. Máme v plane zásadne zvýšiť limit na paušálne výdavky práve pre remeselné živnosti a farmárov. Títo ľudia majú právo plne sa venovať tomu, čo im ide najlepšie a nebyť stále zamotaný v nejakom účtovníctve a skladovaní bločkov a faktúr.

V pláne #Siete figuruje záväzok zefektívniť fungovanie stredného odborného školstva. Prečo?

Preto, že práve absolventi stredných odborných škôl vykazujú nadpriemerné hodnoty nezamestnanosti. Kvalita ich prípravy nezodpovedá potrebám trhu práce, ani ich osobnej potrebe sa na tom trhu uplatniť. Jednoducho trpia tým, že za uplynulých dvadsať rokov tu predošlá politická generácia robila vo vzťahu k odbornému školstvu jednu chybu za druhou. Žiaľ, ani nova úprava duálneho vzdelávania nemá predpoklady to reálne zmeniť.

Lenže mladí ľudia o remeslá či farmárčenie strácajú záujem, prečo ich nútiť do niečoho, čo nechcú robiť?

Nútiť kohokoľvek do čohokoľvek nemá žiadny zmysel. Ale poviem vám k tomu dve dôležité veci. Prvá, v štátoch ako je napríklad Rakúsko či Nemecko si remeselníkov a farmárov vážia. Nie je žiadna hanba byť automechanikom, inštalatérom alebo farmárom. Naopak, tí ľudia sa na svoj fortieľ hrdí a hrdosť v nich povzbudzuje aj celkové mentálne nastavenie v spoločnosti. Zarábajú dosť dobre na to, aby sa pohodlne mohli cítiť súčasťou strednej vrstvy a boli so svojim životom spokojní. Prečo by to malo byť u nás inak?

A druhá vec je moja osobná skúsenosť. Môj otec má vyštudovanú elektrotechniku, jeho brat bol stavebný projektant a ďalší jeho brat robotník. Nikdy som medzi nimi nevidel ani len náznak toho, že by povolanie jedného bolo dôstojnejšie, ako povolanie toho druhého. Presne naopak, vážili si jeden druhého aj za to, že sa každý venoval niečomu inému a bol v tom dobrý. Môj bratranec je elektrikár, robí na živnosť elektroinštalácie. Ja mám k nemu veľký rešpekt, živí svoju rodinu vďaka vlastnej šikovnosti a pracovitosti. Napokon, v rodinnej histórii mojej mamy sa najväčšej úcte vždy tešil môj prastarý otec, ktorý bol “kulak”, od svitu do mrku makal na svojom statku a bol stokrát väčší gazda, ako ja kedy budem. Mám k tomu obrovskú úctu a chcem prispieť k tomu, aby sa úcta k remeselníkom a farmárom stala aj súčasťou širšieho spoločenského povedomia.

Úcta je jedna vec, ale praktická podpora vec druhá. Viete pomenovať aj nejaké konkrétne kroky?

Poviem teraz len jednu vec za všetky. Máme v plane zásadne zvýšiť limit na paušálne výdavky práve pre remeselné živnosti a farmárov. Títo ľudia majú právo plne sa venovať tomu, čo im ide najlepšie a nebyť stále zamotaný v nejakom účtovníctve a skladovaní bločkov a faktúr. Zvýšenie limitu na paušálne výdavky by im pomohlo aj tým, že by ich odbremenilo od byrokracie, ktorá si pýta nielen čas a energiu, ale stojí aj veľa peňazí. Verím v jednoduché veci a zjednodušiť život ľuďom, ktorí tu ešte stále vedia a chcú robiť, by malo byť povinnosťou každej rozumnej vlády. Tá súčasná žiaľ robí presný opak.

objednávateľ: #Sieť, Röntgenova 28, 851 01 Bratislava, IČO: 42 362 644
dodávateľ: LP Promotion, s.r.o., Uránová 2, 821 02 Bratislava, IČO: 36 658 197
dodávateľ priestoru: Zoznam, s.r.o., Viedenská cesta 3-7, Bratislava 851 01, IČO:  36 029 076

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu