Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový rok nevítajú všade rovnako: Aj takéto čudnosti sa dejú vo svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

MADRID/RÍM/ATÉNY – Vítanie nového roka sprevádzajú vo svete rôzne zvyky.

Napríklad Španieli o polnoci zjedia pri každom z dvanástich úderov hodín jednu guľôčku hroznového vína. Nikto presne nevie, ako táto tradícia vznikla, ale po desaťročia sa pravidelne dodržiava. Podľa niektorých je to zvyk madridský. Tohtoročné vítanie nového roka v Madride ale bude odlišné kvôli zvýšeným bezpečnostným opatreniam.

V hlavnom meste Španielska sa ľudia zvyčajne schádzajú na jeho najslávnejšom námestí Puerta del Sol, kde spoločne jedia hroznové guličky pri úderoch vežových hodín. Tento rok ale miestna radnica prvýkrát obmedzila množstvo ľudí, ktorí budú na námestí o polnoci vpustení, na 25.000 osôb. To je zhruba tretina kapacity námestia.

Na bezpečnosť ľudí na madridskom Puerta del Sol bude tento rok dohliadať asi 600 príslušníkov polície vrátane psovodov, zo vzduchu bude situáciu monitorovať helikoptéra.

Španielsky zvyk jedenia hrozna o silvestrovskej polnoci je doložený prvýkrát v roku 1909 a zrejme súvisí s vtedajšou zvýšenou úrodou vína v provincii Alicante. Avšak už v 19. storočí v bohatých rodinách vítali nový rok šampanským a hroznom. Ani dnes nesmie chýbať na silvestrovskom stole 12 guličiek hrozna, ktoré symbolizujú 12 mesiacov roka.

Prehltnúť ale dvanásťkrát po sebe pri každom údere hodín jednu guľôčku vína môže byť veľké novoročné sústo. Preto sa každoročne pred Silvestrom v španielskych médiách objavujú správy s radami, ktorá odroda je pre túto tradíciu najlepšia. Teda, ktorá má najmäkšiu šupku, alebo či zakúpiť hrozno bez jadierok.

Tiež v ďalších krajinách majú svoje gastronomické silvestrovské zvyklosti. Napríklad v Grécku jedia koláč zvaný vasilopita, do ktorého zapečú mincu. A ten, kto ju nájde, bude mať v novom roku najväčšie šťastie. Šťastie ale pre niekoho môže byť aj to, že ju pri jedení koláča nezhltne.

V Taliansku aj iných krajinách sa na Nový rok má jesť šošovica, ktorá by mala priniesť v novom roku financie. Peniaze na Filipínach zaručí ľuďom bodkované oblečenie na Silvestra. V Dánsku napríklad po silvestrovskej večeri rozbíjajú tanier, aby mali v novom roku šťastie.

Novoročné zvyky ale nie sú spojené len s jedlom. V Španielsku, Taliansku či Mexiku je dobré vziať si na nový rok červené spodné prádlo, prinesie to vraj šťastie. Na námestí svätého Marka v talianskych Benátkach sa tradične na Nový rok ľudia hromadne bozkávajú. Naopak v Peru je potrebné sa prvý deň roku popasovať so susedmi, aby sa vyriešili staré spory. Dobré je tiež vyhodiť starý nábytok z okna, avšak musí to byť v Juhoafrickej republike.

Viac o téme: Silvester2016Nový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu