Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dlhovekosť je záhadnejšia, ako sa zdá: Vedci zistili, ktorá krvná skupina je vo výhode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SAN FRANCISCO – Dožili sa vaši príbuzní vysokého veku? Možno na tom budete podobne. Vedci sa rozhodli preskúmať, ktoré faktory najviac prispievajú k ľudskej dlhovekosti a výsledky štúdie naznačujú, že potenciál na dlhovekosť je niečo, s čím sa človek už narodí.

Genetici, ktorí skúmali genómy storočných ľudí, zistili, že obsahujú minimálne štyri gény, ktoré ich predisponujú na prežitie dlhého života a zdravie. Ide o gén ABO, ktorý ovplyvňuje krvnú skupinu, gén CDKN2B, ktoré reguluje delenie buniek, gén APOE, ktorý je spájaný s Alzheimerovou chorobou a gén SH2B3, o ktorom sa už dlhšie vie, že dokáže predĺžiť život ovocných mušiek. Vedci teraz dúfajú, že sa im podarí nájsť ešte viac génov, ktoré spomaľujú proces starnutia organizmu.

Príbehy ľudí, ktorí sa dožili sto rokov: šokuje vás, čo je za ich dlhovekosťou!

Experti z Kalifornskej univerzity už v minulosti skúmali genómy dlhovekých ľudí, ale neúspešne. Tentoraz sa však zamerali na gény súvisiace s civilizačnými chorobami, kam patria napríklad srdcovo-cievne problémy. Niektorí ľudia majú skrátka to šťastie, že ich kombinácia génov úspešne chráni pred vznikom „smrteľných“ ochorení. Zaujímavé je tiež zistenie, že medzi storočnými sa častejšie vyskytovala krvná skupina 0, ktorá so sebou nesie výhodu vo vrodenej prevencii srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny, uviedol magazín PLOS Genetics.

Viac o téme: Dlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu