Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vypuklo celosvetové davové šialenstvo: VIDEO Premiéra Hviezdnych vojen ukrýva tajomstvo

Premiéra Star Wars v Los Angeles vyburcovala fanúšikov Zobraziť galériu (4)
Premiéra Star Wars v Los Angeles vyburcovala fanúšikov (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)

LOS ANGELES – V Los Angeles uviedli v pondelok večer vo svetovej premiére snímku Star Wars: Sila sa prebúdza. Príbeh siedmej epizódy obľúbenej filmovej série aj napriek premiére ostáva tajomstvom. Podľa doterajších správ sa má odohrávať 30 rokov po udalostiach z filmu Star Wars: Epizóda VI - Návrat Jediov (1983).

V Los Angeles uviedli v pondelok večer vo svetovej premiére snímku Star Wars: Sila sa prebúdza. Dlho očakávanú udalosť si nenechali ujsť predstavitelia pôvodnej trilógie Carrie Fisher, Harrison Ford a Mark Hamill, ktorí si zahrali aj v novom pokračovaní, a tiež nové tváre vesmírnej ságy Daisy Ridley, Gwendoline Christie, Oscar Isaac či John Boyega. Na červenom koberci, ktorý však pre prísne bezpečnostné opatrenia zakryli stanom, sa ukázali aj známe postavy C-3PO, R2-D2, Stormtrooperi a napokon i režisér J. J. Abrams a autor Hviezdnych vojen George Lucas. Režisér J.J. Abrams na pódiu poďakoval rodičom, že ho v jeho desiatich rokoch vzali na Hviezdne vlaku. „To bol výborný nápad,“ povedal.

Milovníci filmov rozhodli: Toto sú naj sci-fi snímky histórie

Novinári, ktorí sa zúčastnili na uvedení filmu, však po premietaní nešetrili chválou. „Upokojte sa. Sila sa prebúdza je na 100% Star Wars,“ napísal na Twitteri filmový reportér portálu Buzzfeed Adam B. Vary. „Príbeh, postavy, výprava, humor. Fanúšikovia Hviezdnych vojen, toto je film, ktorý ste hľadali,“ vyjadrila sa zasa Rebecca Keegan z denníka Los Angeles Times. Film sa páčil aj hercovi Robovi Lowovi, ktorý po jeho zhliadnutí priznal, že plakal ako dieťa a výskal ako tínedžer. Okrem neho sa na premiére zúčastnila napríklad aj herečka Elizabeth Banks. 

Zhruba 150 fanúšikov, ktorí táborili v rade na lístky na piatkové americkú verejnú premiéru, sa podľa BBC dočkalo prekvapenia, keď ich produkčná pozvala na svetovú premiéru do jedného z kín. Ďalší priaznivci Hviezdnych vojen, z ktorých mnohí kvôli premiére kempovali na slávnej ulici Hollywood Boulevard už dva týždne, boli ale podľa AP naopak sklamaní, pretože kvôli stanu rozkladajúcemu sa cez štyri bloky nič nevideli.

Slovenská premiéra sa blíži!

Premiéru filmu si nenechali ujsť ani desiatky fanúšikov a fanúšičiek. Už niekoľko dní pred podujatím sa niekoľko z nich, často v tematických kostýmoch, rozhodlo kempovať pred známym TCL Chinese Theatre. Napokon viac ako 150 z nich dostalo možnosť pozrieť si dlho očakávanú snímku zadarmo v jednom z troch kín, kde ju premietali. 

Snímka Star Wars: Sila sa prebúdza sa do slovenských kín dostane vo štvrtok 17. decembra. V titule si okrem spomínaných zahrali aj Peter Mayhew, Max von Sydow, Anthony Daniels, Warwick Davis, Kenny Baker, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Adam Driver, Domhnall Gleeson, Crystal Clarke či Christina Chong. 

Fanúšikovia ságy počas premiéry v Los Angeles
Zobraziť galériu (4)
Fanúšikovia ságy počas premiéry v Los Angeles  (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)

Sci-fi sága takmer 40 rokov uchvacuje filmových divákov

Vesmírna sága Star Wars, čiže Hviezdne vojny, ponúkla prvýkrát pred takmer 40 rokmi užasnutým filmovým fanúšikom dovtedy nevídané akčné súboje kozmických lodí, svetelné meče či najrôznejšie vesmírne rasy. Sci-fi rozprávku o večnom súboji dobra a zla majú diváci spojenú predovšetkým s americkým režisérom, scenáristom a producentom Georgom Lucasom, ktorý sa podieľal na predchádzajúcich šiestich dieloch.

Po celom svete doteraz zarobili Hviezdne vojny podľa odhadu vyše 30 miliárd dolárov. Z toho zhruba 85 percent pripadá na predaj postavičiek, tričiek, komiksov, počítačových hier, hrnčekov a ďalších vecí, na ktorých sa objavili motívy zo Star Wars. V kinách potom doterajších šesť dielov ságy utŕžilo celosvetovo vyše 4,4 miliardy dolárov.

Obrovský úspech zaznamenal u divákov už prvý diel (dnes štvrté pokračovanie ságy s podtitulom Nová nádej), ktorý mal premiéru v roku 1977. Tri roky po prvom dieli prišlo pokračovanie nazvané Impérium vracia úder (dnes piaty diel). Číslovanie vyzerá na prvý pohľad trochu nezmyselne, ako tretí v poradí totiž diváci videli šiesty diel a vyvrcholenie ságy, Návrat Jediho (1983). Keď Georg Lucas s Hviezdnymi vojnami začínal, mal vraj v hlave pripravenú deväťstupňová ságu, kvôli náročnosti trikov ale začal natáčať od prostriedku.

Výstava Lego Star Wars v Hong Kongu
Zobraziť galériu (4)
Výstava Lego Star Wars v Hong Kongu  (Zdroj: TASR)

Na prvé tri diely príbehu z preďalekej galaxie si ale diváci museli počkať viac ako 15 rokov. Už v roku 1997 sa na plátna vrátila pôvodná trilógia s vylepšenými triky a scénami navyše. O dva roky neskôr bola hotová Epizóda I - Skrytá hrozba, ktorou celá sága začína. Kritika a skalní fanúšikovia ju ale neprijali s nadšením, a len o trochu lepšieho prijatia sa v roku 2002 dostalo Epizóde II - Klonovaní útočia. Za najvydarenejšie z nových dielov je potom považovaná Epizóda III - Pomsta Sithov, ktorá mala premiéru v roku 2005.

Po premiére Pomsty Sithov považoval Lucas ságu za uzavretú a povedal, že „nakrútil jeden príbeh, ktorý začal a skončil“. Situácia sa zmenila v roku 2012, keď spoločnosť Walt Disney & Co kúpila produkčnú firmu Lucasfilm, čím získala práva na nakrútenie ďalších dielov Hviezdnych vojen. Lucas tým umožnil, aby sa k Star Wars dostala nová generácia filmárov. Záujem točiť pokračovanie ságy už nemal. „Jediné, čo by som z toho mal, je, že by som nakrútil film a potom by ma všetci len skritizoval,“ povedal Lucas v nedávnom rozhovore.

Réžie sa ujal J.J. Abrams, ktorý patrí k najvplyvnejším producentom a režisérom v Hollywoode. Stojí za televíznym seriálom Stratení a pre konkurenčné štúdio Paramount nakrútil dva filmy inšpirované televíznym seriálom Star Trek.

Návrat ku koreňom

Snímka Star Wars: Sila sa prebúdza je prezentovaný ako návrat ku koreňom pôvodnej ságy a odohráva sa zhruba 30 rokov po udalostiach filmu Epizóda VI: Návrat Jediho. Veľké herecké mená v novom diele zostali - na plátna kín sa vrátili hviezdy ako Harrison Ford, Carrie Fisherová a Mark Hamill. Novými tvárami sú herci Andy Serkis, známy stvárnením postavy hobita Gluma v trilógii Pán prsteňov a Hobit, Oscar Isaac, ktorý sa nedávno preslávil hlavnou úlohou vo filme Inside Llewyn Davis, a dokonca aj slávny švédsky herec Max von Sydow.

Historická premiéra Návratu Jediho z roku 1983 vo Philadelphii
Zobraziť galériu (4)
Historická premiéra Návratu Jediho z roku 1983 vo Philadelphii  (Zdroj: SITA/AP)

Filmový portál Deadline.com odhadol, že hneď decembrové premiéry snímky Star Wars: Sila sa prebúdza, prinesú tvorcom rekordné tržby okolo 615 miliónov dolárov (14,7 miliardy Sk). Natočenie snímky pritom vyšlo na zhruba 200 miliónov dolárov.

Po Star Wars: Sila sa prebúdza sa už počíta s ôsmou epizódou, ktorá je plánovaná na rok 2017 a ktorej tvorcom má byť Rian Johnson. Hovorí sa už aj o tom, že deviaty diel sci-fi ságy Hviezdne vojny nakrúti Colin Trevorrow, zatiaľ sa ale nevie kedy.

Viac o téme: PremiéraLos AngelesStar Wars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu