Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rómka (13) z karavanu vyráža dych: Najprv nechcela do školy, potom prekonala aj Einsteina!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

ESSEX - Mladej Rómke, ktorá bývala s rodičmi v karavane, sa prevrátil život hore nohami. Namerali jej totiž také vysoké IQ, že predbehla dokonca najväčší géniov našich časov. Teraz mieri poriadne vysoko.

Nicole Barr z Anglicka má ešte len 13 rokov, no už teraz má namierené na Oxford. Jej školské začiatky neboli žiadna sláva, ale potom sa všetko obrátilo. Na škole v Burnt Mill Academy v Harlowe si učitelia všimli jej nezvyčajný talent. Nasledoval IQ test a potom to prišlo - Nicole namerali skóre 162!

O dva body vyššie ako vedci a fyzici Albert Einsten a Stephen Hawking. Pritom s rodičmi bývala v karavane a pravidelne sa sťahovali z miesta na miesto. "Zo začiatku sa mi ťažko dochádzalo do školy. Mama mala so mnou starosti, ale po príchode na Brunt Mill Academy sa mi prevrátil život," povedal britskému portálu Daily Mail.

Rómka (13) z karavanu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Mama spomína ako vedela počítať už ako dvojročná. Algebru vedela do desiatich rokov a jej obľúbenou knižkou sa stala Stručná história času od vyššie spomenutého Hawkinga. Jej obľúbený predmet je matematika a vo voľnom čase sa učí čínštinu.

Na IQ test ju doviedol otec, ktorý žije oddelene od matky Nicole. Podľa neho je na ňu hrdá celá rómska komunita. Navštívila aj Brusel, aby na trojdňovej udalosti prednášala o úspechoch Rómov. "Ľudia často hovoria o Rómoch zlé veci a súdia knihu podľa obalu. Ale naša rómska komunita je civilizovaná a dobrá," tvrdí mladá Rómka, ktorá chce študovať medicínu.

Rómka (13) z karavanu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Z Oxfordu ju pozvali na jedno dňovú návštevu, z ktorej mala obrovskú radosť. Primerný človek má IQ 100, osoba so skóre nad 140 sa považuje za génia. Patrí teda k jednému najinteligentnejšiemu percentu populácie na svete.

Mensa je medzinárodná organizácia združujúca ľudí s IQ medzi hornými dvoma percentami populácie, má cez 118 tisíc členov v sto krajinách sveta. Osem percent jej členov má po 16 rokov a 35 percent tvoria ženy.

Viac o téme: Stephen HawkingIQAlbert EinsteinNicole Barr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu