Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rigips na Slovensku: Ani po 20 rokoch nepoľavuje v ekologickej osvete

Ekologický projekt Zelené átrium, Trnava Zobraziť galériu (14)
Ekologický projekt Zelené átrium, Trnava

Zdravie síce vychádza zvnútra, no jednou z nevyhnutných podmienok na jeho udržanie je aj zdravý priestor, v ktorom žijeme. Denne trávime až 85 % času v interiéroch, preto je namieste robiť všetky dostupné opatrenia, aby naše steny a stropy niesli pečať kvality. Začína sa to výberom overených stavebných materiálov.

Rigips, člen skupiny Saint-Gobain – svetového lídra na trhu stavebných materiálov, pôsobí na Slovensku už 20 rokov a za ten čas stihol opakovane potvrdiť nielen svoju pozíciu odborníka na certifikované sadrokartónové systémy, ale aj firmy, pre ktorú je ľudský prístup rovnako dôležitý ako ten profesionálny. V súlade s filozofiou Rigipsu sprístupňovať ľuďom možnosť zdravšie bývať spoločnosť aktívne vyhľadáva príležitosti, ako podať pomocnú ruku projektom, ktoré potrebujú silného partnera. Tu sú niektoré z nich.

Pomáha chrániť deti na školách

O tom, aké kľúčové je nepodceniť správnosť technologického postupu pri montáži sadrokartónu, sa presvedčili žiaci Základnej školy vo Vlkovciach, keď sa im počas vyučovania zrútila v triede časť stropu. Iba vďaka vnímavosti školáka, ktorý si všimol, že sa pohol dataprojektor a promptnému pokynu učiteľa na evakuáciu triedy sa celý incident obišiel bez zranení. Materiálna škoda však bola značná. Rigips sa rozhodol škole nezištne pomôcť dodaním materiálu na opravu stropu, a pri produktovom dare angažovanosť firmy neskončila. „Práca so sadrokartónom je jednoduchá, preto ju dnes ponúka takmer každá stavebná firma,“ hovorí marketingový manažér Michal Široký z Rigipsu a vzápätí upozorňuje na riziká súvisiace s bohatou ponukou na trhu a kolísavou kvalitou služieb. Práve tie podľa neho stáli za zrútením stropu vo Vlkovciach. „Treba dodržiavať technologické postupy a vyskúšané materiály, ktoré spolu tvoria takzvaný certifikovaný systém. Preto je dôležité, aby tieto práce vykonávali zaškolení montážnici a certifikované stavebné firmy a aby pri tom použili kvalitný stavebný materiál. 

Otvára dvere mladým talentom

Žiaci Základnej školy v Bernolákove sa od marca 2013 hravo vzdelávajú v detskom rozhlasovom štúdiu „Expresáčik“. Projekt, ktorého sponzorom bola aj spoločnosť Saint-Gobain, ukazuje deťom, že čas možno tráviť užitočnejšie ako pred televízorom či na sociálnych sieťach. Rozhlasové štúdio rozvíja detskú fantáziu, cibrí komunikačné zručnosti a pripravuje žiakov formulovať svoje názory. Za vyše dva a pol roka od prvého vysielania sa na moderátorskej stoličke vystriedali desiatky nádejných mladých talentov a rozrastajúce sa portfólio relácií neustále prináša nové témy. Úspešnosť projektu ukazuje, že kde nechýba dobrý nápad a ochota, možno aj z mála svojpomocne zrealizovať „veľké“ veci. Rigips podporil iniciatívu dobrovoľníkov z radov učiteľov, rodičov a sympatizantov školy. 

Nebojí sa ísť „proti prúdu“

Rigips je a vždy bude zástancom ekologických trendov, a pokiaľ to znamená upustiť od zaužívaných stavebných postupov, nabáda profesionálnych stavbárov aj domácich majstrov, aby sa nebáli ísť menej vyšliapanou, „zelenou“ cestou. Aj preto spoločnosť neváhala, keď sa naskytla možnosť pomôcť občianskemu združeniu ArTUR pri premene chátrajúcej budovy školy v Hrubom Šúre na ekocentrum, a prispela stavebnými materiálmi na prírodnej báze. Miesto dnes plní osvetovú činnosť v oblasti ekologickej obnovy a výstavby, čím inšpiruje odbornú i neodbornú verejnosť, ako renovovať a pritom rešpektovať prírodu. „Keďže sme pri zobytňovaní podkrovia potrebovali znížiť podhľad a zároveň dodržať protipožiarne opatrenia, sadrokartón nám vychádzal ako najlepšie riešenie. Zvolili sme ten najlepší dostupný materiál, a to dosky s technológiou Activ´Air, ktoré vedia rozkladať formaldehyd na neškodné látky. Odrezky sadrokartónu, ktoré nám ostali, zároveň využívame na kurzoch ako podkladové doštičky pre vzorky hlinených omietok a dekorácií,“ vysvetľuje predsedníčka OZ ArTUR, architektka Zuzana Kierulfová, ako sa im podarilo zakomponovať sadrokartón do konceptu trvalo udržateľnej architektúry.

Pomáha šetriť prírodu, zdravie i peňaženku

V máji 2015 skolaudovali v Trnave prvý pasívny bytový dom na Slovensku a medzi dodávateľmi nechýbala ani značka Rigips. Zelené átrium dokazuje, že finančne dostupné, esteticky uspokojivé a zdravie zohľadňujúce bývanie nemusí ísť na úkor životného prostredia. Moderne a sviežo vyzerajúci objekt „vyrástol“ na sutinách priestorov bývalých polygrafických závodov, vďaka čomu stavba nevyžadovala drastický zásah do ornej pôdy a zelene. „Jedným ťahom chránime prírodu, peňaženku i zdravie,“ hovorí Michal Široký na margo technológií použitých v Zelenom átriu, medzi inými i sadrokartónových priečok.  „V ľuďoch by to mohlo naháňať hrôzu, že cez sadrokartónové priečky budú počuť susedov, pritom je to opačne. Z pohľadu akustickej pohody je tento bytový komplex riešený oveľa lepšie ako štandardné panelové domy na Slovensku,“ vyvracia predsudky Široký.

www.rigips.sk

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu