Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Egyptológovia hovoria o najväčšom objave storočia: Tajná hrobka má ukrývať nesmierny poklad

Tutanchamónov zlatý sarkofág Zobraziť galériu (6)
Tutanchamónov zlatý sarkofág (Zdroj: SITA/AP)

LUXOR - Odborníci na základe nových analýz sú si už na asi 90 percent istí, že v Tutanchamónovej hrobke existuje tajná komora. Oznámil to dnes podľa agentúr AFP a Reuters egyptský minister pre pamiatky Mahmúd Damátí. Komora by podľa egyptológa Nicholas Reevesa mohla skrývať hrob egyptskej kráľovnej Nefertiti.

Najslávnejšia múmia prekvapila: Faraóna Tutanchamóna pochovali so vztýčeným penisom!

"Predtým sme hovorili, že šance nájsť niečo za múrmi je 60 percent. Teraz ale po predbežnom skúmaní novo vytvorených snímok hovoríme, že šanca je 90 percent," citovali agentúry Damátího. Egyptský minister dodal, že snímky a ďalšie nové údaje budú naďalej skúmané expertmi v Japonsku.

Mahmúd Damátí (vľavo) a Nicholas Reeves (v strede)
Zobraziť galériu (6)
Mahmúd Damátí (vľavo) a Nicholas Reeves (v strede)  (Zdroj: SITA/AP)

Britský egyptológ Reeves na spoločnej tlačovej konferencii s Damátím v Luxore oznámil, že povedie v spolupráci s Egypťanmi ďalšie pátranie po predpokladaných chodbách vedúcich k tajnej komore.

Egypťania preverovali na popud Reevesa severnú stenu hrobky infračerveným termografom už skôr a začiatkom novembra ohlásili, že konštatovali rozdielnu teplotu jednotlivých partií steny. Oznámili vtedy, že bude potrebné vykonať ďalší prieskum. Ten teraz trval tri dni a Britovu teóriu posilnil.

Tutanchamónová zlatá maska
Zobraziť galériu (6)
Tutanchamónová zlatá maska  (Zdroj: SITA, Youtube)

Ak by sa teória preukázala, bolo by podľa Reuters objavenie miesta posledného odpočinku Nefertiti najvýznamnejším objavom tohto storočia.

Replika Tutanchamónovej hrobky vystavená v Drážďanoch
Zobraziť galériu (6)
Replika Tutanchamónovej hrobky vystavená v Drážďanoch  (Zdroj: SITA/AP)

Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom. Bola hlavnou manželkou kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka Atonovi. Jej podobu zachytila ​​busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorá sa teraz vystavuje v berlínskych múzejných zbierkach.

Toto nikto nečakal, egyptské pyramídy prehovorili: FOTO anomálie, ktorá mätie archeológov

Tutanchamónov hrob našiel v roku 1922 Brit Howard Carter. Na rozdiel od iných luxorských hrobiek bola takmer neporušená a obsahovala 5000 predmetov, vrátane slávnej zlatej pohrebnej masky. Experti si dlho lámu hlavu, prečo je Tutanchamónova hrobka menšia ako hrobky iných faraónov a prečo jej dispozícia zodpovedá skôr hrobkám vtedajších egyptských kráľovien.

Kráľovná Nefertiti
Zobraziť galériu (6)
Kráľovná Nefertiti  (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: TutanchamónNefertiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu